Biserica Sf. Apostoli Petru si Pavel

Biserica Sfinţii Apostoli Petru si Pavel

Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel a fost concepută ca un locaş sfânt pentru întreg sectorul Buiucanii Noi, deoarece în această parte a oraşului nu au existat biserici, fiind un cartier mai nou. Cu sprijinul regretatului Nicolae Costin, fostul primar al oraşului, în urma mai multor demersuri semnate de credincioşii din zonă, în 1991 a fost repartizat locul pentru biserică, care se află la intersecţia străzilor Ion Pelivan şi Alba Iulia. Timp de trei ani credincioşii împreună cu părintele Petru Buburuz, parohul bisericii, au adunat surse pentru construcţia viitoarei biserici. La 10 iulie 1994 a fost oficiată primul serviciu divin, iar la 12 iulie acelaşi an a fost sărbătorit pentru prima dată hramul bisericii. Pentru început slujbele religioase se oficiau într-un vagon, dăruit pentru folosinţă credincioşilor de către dl Dionisie Antocel, directorul uzinei “Alfa”, dar, o dată cu afluxul enoriaşilor, alături de vagon a fost instalat un cort, împrumutat bisericii de Batalionul nr. 2 de salvare-blocare cu sprijinul dlui plutonier Mihail Gavriloi. Totodată, alături de biserica improvizată se efectuau lucrările de construcţie a viitoarei biserici.


La 11 noiembrie 2000 a fost sfinţită biserica de jos, cu hramul Sfântul Vasile cel Mare, a catedralei în construcţie, cu hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din cadrul Mitropoliei Basarabiei. Slujba de sfinţire a fost oficiată de către ÎPS Petru Păduraru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, însoţit de un sobor de preoţi din cadrul aceleiaşi mitropolii, între care părintele protoiereu mitrofor Petru Buburuz, părintele protoiereu mitrofor Victor Grăjdianu, părintele protoiereu mitrofor Gheorghe Eşanu, părintele protoiereu mitrofor Anatolie Bălan, părintele protoiereu Valeriu Matceac, părintele protosinghel Andrei Caramalău şi preoţii Gheorghe Ioniţă, Anatolie Goncear, Vasile Petrov, Nicolae Asargiu, Victor Răstăşanu şi diaconul Mihai Tătaru.

La sărbătoare au fost prezenţi şi unii ctitori ai bisericii: Ala Mândâcanu, ex-deputat în Parlamentul Republicii Moldova; Ion Ungureanu, ex-ministru al Culturii şi Nicoleta Toia — reprezentanţi ai Fundaţiei Culturale Române; dl prof. dr. ing. Dumitru Rădăuceanu, directorul SA “Ipocrim” din Iaşi, Valeriu Nimorenco, pretorul sectorului Buiucani etc. O sumă considerabilă de bani pentru înălţarea sfântului locaş a fost donată de către Patriarhia Română. în prezent la biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel continuă lucrările de construcţie a bisericii de sus.
Biserica este proiectată conform unor cunoscute catedrale din România. Arhitectul bisericii este Mihai Rusu.

Andrei Deleu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s