Bulevardul Dimitrie Cantemir

Bulevardul Dimitrie Cantemir (fosta бул. Фрунзе)

Dimitrie Cantemir (1673-1723) s-a născut la Iasi; a urcat pe tronul Moldovei în anul 1693, după moartea domnitorului Constantin Cantemir, care era tatăl său. A domnit numai trei săptămîni, între 19 martie şi 8 aprilie, fiind nevoit să părăsească tronul. A stat apoi, cu unele întreruperi, aproximativ 17 ani la Istanbul, cîştigînd increderea otomanilor.

D. Cantemir a fost un om de o aleasa cultură. Dintre scrierile sale se remarcă: Descrierea Moldovei (1716), prima prezentare geografică şi istorică a acestei ţări, a instituţiilor şi obiceiurilor ei; Istoria creşterii şi descresterii Imperiului Otoman (1714), una dintre cele mai bune istorii ale acestui stat care au fost scrise vreodată; Hronicul vechimii româno-moldo-vlahilor (1722), lucrare în care a scris despre originea şi continuitatea românilor, dar care a rămas neterminată. Erudiţia de care a dat dovadă a facut ca el să fie ales, în anul 1714, membru al Academiei din Berlin.
BD.D.CANTEMIR. Se afla în cartierul Centru, cuprins între piaţa C.Negruzzi şi str.Ismail. Poartă numele domnitorului D.Cantemir (1673- 1723), scriitor şi om politic.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s