Strada Academicianul Andrei Saharov

Strada Academicianul A. Saharov (fosta Нестерова)
Andrei Dmitrievici Saharov, născut la 21 mai 1921, Moscova, a fost un strălucit fizician, disident şi militant pentru drepturile omului. A contribuit masiv la construcţia bombei cu hidrogen sovietice, testate la 12 august 1953. Împreună cu un alt academician, Tamm, lucrează la instalaţia Tokamak, menită a conduce la controlul reacţiilor termonucleare. A mai făcut cercetări privind radiaţia cosmică. Moare la 14 decembrie 1989 în urma unui atac de cord.

Strada Academician A. Saharov (pînă în 1991 – str. Akademiceskaia) se află în sectorul Centru, zona Sprîncenoaia. Are o lungime de circa 1 km, e cuprinsă între Drumul Viilor(97) şi str. Gh. Asachi, intersectată la mijloc de şoseaua Hînceşti. A apărut o dată cu valorificarea edilitară a acestei zone, cînd, la începutul anilor ’60, aici au fost amplasate clădirile Institutelor de Matematică, Fizică Aplicată etc. ale A.Ş.M.
Anterior s-a numit „strada Buiucanii Noi” (până în 1970) şi „bulevardul F. Engels” (până în 1991). Actuala denumire este un toponim care evocă numele oraşului de rezonanţă istorică Alba-Iulia, fostă aşezare dacică şi oraş roman (Apulum) la începutul mileniului întâi. La Alba-Iulia, în anul 1600, Mihai Viteazul s-a proclamat „domn al Ţării Româneşti, al Transilvaniei şi a toată ţara Moldovei”, iar la 1 decembrie 1918 Marea Adunare Populară a consfinţit cea de-a doua Unire a Principatelor Româneşti.
Aici se află S.A. „Alfa”, Centrul comercial „Belarus”, S.A. „Molditel”, Piaţa agricolă „Delfin”, bibliotecile „Alba-Iulia”, „Maramureş”, Salonul de carte şi artă „Alba-Iulia”, Biserica „Sf. Apostoli Petru şi Pavel”.
Colesnic, Iurie (1996).Chişinău. Enciclopedie. Chişinău. pag. 442.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s