Strada Ion şi Doina Aldea-Teodorovici

Strada Ion şi Doina Aldea-Teodorovici (fosta Чернышевского)
Două inimi gemene – Doina şi Ion Aldea-Teodorovici. Două inimi care au bătut in acelaşi ritm şi-au ars in acelaşi foc sacru pentru tot ce este frumos şi pentru acelaşi ideal naţional. Ideal pentru care, de-a lungul istoriei, au plătit cu propria lor viaţă marile personalităţi ale literaturii, muzicii, ştiinţei noastre.
Ion Aldea-Teodorovici
Data naşterii – 7 aprilie 1954, R. Moldova, orăşel Leova
Părintii – tata: Teodorovici Cristofor
– functionari
mama: Teodorovici Maria
Educatie – şcoala muzicală “Ştefan Neaga”
Colegiul de muzică din Tiraspol
1987 Academia de Muzică, Teatru şi Arte plastice.
Experientă profesională – Saxafonist în formatia “Contemporanul”. Conducătorul formatiei “DiATe”, conducător artistic la teatrul “M. Eminescu”
Compozitor: a scris peste 300 de cântece patriotice, lirice, pentru copii, muzică pentru filme
A scris muzică instrumentală, “Rapsodie”; Variatii pentru pian, cvintet pentru coarde.Dinstinctii – Laureat al premiului “Boris Glavan”

Doina Aldea-Teodorovici
Doina Aldea Teodorovici s-a născut în anul 1958 în oraşul Chişinău. În 1975 a absolvit şcoala Nr.1, româno – franceză, Chişinău iar în 1980 Universitatea de stat din Chişinău, facultatea de filologie, limba şi literatura română. Duetul cu Ion Aldea Teodorovici este format nu in 1992 ci mult mai devreme. Duetul este lansat, cel putin, in 1981 la o serata de creatie a lui Grigore Vieru. În noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992, Ion şi Doina Aldea-Teodorovici, cei doi cântăreţi, care au militat pentru unirea Basarabiei cu România, şi-au pierdut viaţa într-un accident rutier. Maşina cu care se deplasau de la Bucureşti spre Chişinău a intrat într-un copac, la 49 de kilometri de capitala României, în dreptul localitatii Coşereni. În acel moment, moartea soţilor Ion şi Doina Aldea-Teodorovici a fost percepută ca o tragedie naţională. Autoritatile române de atunci au catalogat totul ca un nefericit accident. Au existat însă şi indicii care duceau către ipoteza unei crime premeditate.

Strada Doina şi Ion Aldea-Teodorovici (fosta str. Svoboda). îi evocă pe soţii Doina (interpretă de muzică uşoară şi dansatoare) şi Ion Aldea-Teodorovici (compozitor şi interpret), decedaţi tragic în ziua de 30 octombrie 1992, în apropierea comunei Urziceni (jud. Ialomiţa, România).
Doina Aldea-Teodorovici s-a născut la Chişinău, în ziua de 15 noiembrie 1958. A studiat la Universitatea de Stat din Chişinău. în anii de studenţie a fost dansatoare în ansamblul Moldoveneasca, cu care a întreprins turnee în Cuba, Algeria, Mongolia, Germania, Bulgaria etc. După absolvirea facultăţii se angajează ca profesoară la Institutul Pedagogic „Ion Creangă” din Chişinău, apoi se consacră muzicii de estradă, interpretând numeroase şlagăre şi creaţii muzicale de o ţinută şi o valoare artistică incontestabile.
Doina Aldea-Teodorovici a participat la diverse concursuri, fiind laureată a mai multor festivaluri naţionale şi internaţionale. A interpretat, cu precădere, creaţii compuse de Ion Aldea-Teodorovici, evoluând în filmul Dragostea ce mişcă sori şi stele (1992). Post-mortem i s-a conferit Ordinul Republicii.
Ion Aldea-Teodorovici s-a născut la 7 aprilie 1954 în oraşul Leova. A studiat la Şcoala de Muzică „E. Coca”, la Şcoala de Muzică din Tiraspol şi la Conservatorul „G. Musicescu” din Chişinău (clasa compoziţie).
Din 1975 a activat în formaţia Contemporanul, semnând primele creaţii: Inima mea e Moldova, Iubiţi învăţători (versuri S. Ghimpu), Seară albastră (versuri A. Ciocanu) ş.a. Ulterior compune muzică pentru circa 30 filme şi spectacole teatrale, numeroase piese camerale pentru instrumente cu coarde şi pian. A colaborat cu poeţi consacraţi, interpretând creaţii inspirate {Lăsaţi-mă în pace, Trei culori, Eminescu, Reaprindeţi candela etc), devenite şlagăre naţionale. A fost laureat al multor concursuri şi festivaluri naţionale şi internaţionale, autor al discului Răsai, lansat de Firma „Electrecord” (România). în 1992 i s-a conferit, post-mortem, Ordinul Republicii. Pe această stradă sunt amplasate case şi blocuri locative.

Nemerenco, Valeriu. Buiucani: File din istoria satului şi a sectorului. – Ch. : Prut Internaţional, 2002. – 200 p.

Advertisements

One thought on “Strada Ion şi Doina Aldea-Teodorovici

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s