Strada Vasile Alecsandri

Strada Vasile Alecsandri (fosta Хынчешть)

Vasile Alecsandri (n. 21 iulie 1821, Bacău; d. 22 august 1890, Mirceşti, judeţul Iaşi) a fost poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, academician român, creator al teatrului românesc şi a literaturii dramatice în România, personalitate marcantă a Moldovei şi apoi a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea.
A fost director al Teatrului Naţional din laşi. În colaborare, editează revista Propăşirea; participant la Revoluţia de la 1848. A fost ministru de externe. Membru al Academiei Române (1867).

Strada Vasile Alecsandri (pînă în 1994- str. Hînceşti, pînă în 1990 – str. Kotovski, din 1924- 1940- str. gen. Broşteanu, din 1834-1924- str. Kupeceskaia) se află în sectorul Centru. Porţiunea de pe teritoriul oraşului pînă la piaţa Pan. Halippa se numeşte şoseaua Hînceşti, iar porţiunea de la piaţa Pan. Halipa spre oraş a intrat în componenţa străzii Vasile Alecsandri. Are o lungime de cca 4 km, continuă spre malul Bîcului, pînă la str. Albişoara. Era o stradă a negustorilor, care îşi construiau aici case cu prăvălii şi magazine.
Strada Vasile Alecsandri, pe parcursul istoriei, a avut şi alte denumiri: Kupeceskaia, gen. E.Broşteanu, Kotovski, Hînceşti. La începutul străzii, lîngă fosta Barieră Hînceşti, era Cimitirul Luteran, azi pe locul lui se află Cinematograful Gaudeamus. Pe această stradă se află Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Transporturilor şi al Gospodăriei Drumurilor.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s