Strada Alexandru Cristea

Strada Alexandru Cristea (fosta пер. Програничный 1)
„cel care a pus pe note versurile eternei Limba Noastră”
Alexandru Cristea, preot-compozitor (1890-1942) dirijor de cor, compozitor şi profesor de muzică, a învăţat la Şcoala de Muzică “Vasile Kormilov” (cu Gavriil Afanasiu şi la Conservatorul “Unirea” (1927-1929) din Chişinău cu Alexandru Antonovschi (canto). A fost maestru de muzică vocală la Chişinău (1920-1940), profesor de muzică şi dirijor al corului Gimanziului de băieţi “Ion Heliade Rădulescu” din Bucureşti (1940-1941) şi al corurilor Liceului “Regina Mamă Elena” din Chişinău (1941-1942). În anul 1920 a fost hirotonisit diacon al Bisericii Sf. Gheorghe din Chişinău, din 1927 până în 1941 a fost diacon titular al Catedrei mitropolitane din Chişinău.
Este autorul muzicii imnului actual al Republicii Moldova, compus în baza versurilor poeziei preotului-poet Alexei Mateevici “Limba noastră”. A fost decorat cu ordinul “Răsplata muncii pentru biserică”.

Strada Alexandru Cristea (pînă în 1992 – stradela Pogranicinîi) se află în sectorul Botanica, cartierul Munceşti, paralelă cu strada Căuşeni, cuprinsă între strada Cetatea Chilia şi Nicolae Titulescu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s