Strada Hristo Botev

Strada Hristo Botev (fosta Христо Ботева)
Hristo Botev (n. 6 ianuarie 1848, Kalofer, Bulgaria – d. 1 iunie 1876) a fost un poet şi revoluţionar bulgar.
Hristo Botev (Bulgăreşte: Ботев, tradus şi Hristo Botyov) (1848 – 1876), fiul lui Hristo Botev Petkov (Bulgăreşte: Христо Ботев Петков) este considerat cel mai mare poet al Bulgariei. Botev s-a născut în Kalofer. Tatăl său, Botev Petkov (1815-1869), a fost profesor şi una dintre cele mai semnificante personalităţi de la sfârşitul revoluţiei naţionale bulgare împotriva ocupaţiei otomane. El a avut o puternică influenţă asupra fiului său, în timpul tinereţei acestuia.
În 1863 după ce a terminat şcoala generală în Kalofer, Botev a fost trimis de tatăl său la liceu în Odessa. Aici a fost impresionat de operele poeţilor liberali ruşi din acele timpuri. În anul 1865 a părăsit liceul şi şi-a petrecut următorii 2 ani predând în Odessa şi Basarabia. Între timp a început să-şi creeze primele opere lirice şi de asemenea, să-şi stabilească legături puternice cu mişcările revoluţionare ruseşti şi poloneze.
La începutul anului 1867, Botev se întoarce în Kalofer unde îl înlocuieşte temporar pe tatăl său, acesta fiind bolnav. În mai, în timpul sărbătorii Sf. Cyril şi Sf. Methodius (tatăl său a fost cel care a început organizarea la sfârşitul anului şcolar ce acum corespunde cu vacanţa naţională bulgară de pe 24 mai), el a făcut public discursul său împotriva autorităţilor otomane şi aristocraţilor bulgari (pe care-i acuză că colaborează cu otomanii).
Ca urmare, Botev a fost forţat să părăsească oraşul. Iniţial a decis să se întoarcă în Rusia, dar din motive financiare, a optat pentru România, la acea vreme, România fiind un azil pentru mulţi exilaţi bulgari.
Strada Hristo Botev se află în sectorul Botanica şi este cuprinsă între bulevardul Dacia şi strada Independenţei. Trasată pe o muchie a văii Mălina Mică, a fost valorificată edilitar în anii ’70-’80 cu blocuri de locuit de 4-8 etaje. Aici se afla Liceul Internat cu Profil Sportiv (nr. 2), Colegiul de Muzică şi Coreografie Ştefan Neaga (nr. 4), Şcoala de Arte A. Stîrcea 9/3. Pe casa cu nr. 1 de pe strada ce-i poartă numele este instalată o stelă comemorativă.
Colesnic, Iurie (1997). Chişinău. Enciclopedie. Chişinău: ed. „Museum”. P. 460.

One thought on “Strada Hristo Botev

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s