Strada Dumitru Caraciobanu

Strada Dumitru Caraciobanu (fosta пер. Белинского 1)
Dumitru Caraciobanu s-a născut la data de 22 aprilie 1937, în satul Novoseliskoe din judeţul Cahul (România), astăzi în raionul Reni (Ucraina), în Delta Dunării. A urmat studii de teatru şi film la Şcoala teatrală “Boris Şciukin” din Moscova (1955-1960), fiind coleg de promoţie cu actorii moldoveni Ion Şcurea şi Ecaterina Malcoci.
După absolvirea Şcolii de teatru de la Moscova, a fost angajat în anul 1960 ca actor la Teatrul “Luceafărul” din Chişinău, unde s-a afirmat din primii ani, fiind considerat unul din cei mai talentaţi actori ai scenei.
Dumitru Caraciobanu a încetat din viaţă la data de 14 noiembrie 1980, în municipiul Chişinău, la vârsta de numai 43 ani şi a fost înmormântat în cimitirul din satul său natal, potrivit dorinţei sale testamentare. La funeraliile sale, actorul şi regizorul Ion Şcurea remarca faptul că Dumitru Caraciobanu “a fost cel mai aplaudat dintre noi toţi”.
Strada Dumitru Caraciobanu (pînă în 1992 – stradela Белинского 1) se află în sectorul Buiucani, cuprinsă între străzile Ştefan Neaga şi V. Belinski, paralelă cu str. I. Creangă.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s