Strada Ion Luca Caragiale

Strada Ion Luca Caragiale (fosta Октябрьская)
Ion Luca Caragiale (n. 1 februarie 1852, Haimanale, judeţul Prahova, astăzi I. L. Caragiale, judeţul Dâmboviţa, d. 9 iunie 1912, Berlin) a fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic şi ziarist român. Este considerat a fi cel mai mare dramaturg român şi unul dintre cei mai importanţi scriitori români. A fost ales membru al Academiei Române post-mortem.

A fost numită astfel în memoria marelui dramaturg român Ion Luca Caragiale (30.1.1852, Haimanale, Ploieşti – 9.VI.1912, Berlin). A fost descendent dintr-o familie de actori. Şi-a făcut debutul la revista umoristică Ghimpele (1873) cu schiţe şi versuri. A editat revistele Claponul (1877) şi Calendarul Claponului (1877).
Ca şi Eminescu, I.L. Caragiale a fost redactor la ziarul Timpul, de unde a plecat în 1881. în colaborare cu G. Coşbuc şi I. Slavici a scos revista Vatra. Mai târziu a editat revista de satiră socială Moftul român.
Ca dramaturg, s-a impus prin comediile: O noapte furtunoasă (1879), Conu Leonida faţă cu reacţiunea (1880), D-ale carnavalului (1885), culmea creaţiei constituind-o comedia O scrisoare pierdută (1884).
În proză a publicat numeroase volume de povestiri şi nuvele: Păcat, O făclie de Paşti, Om cu noroc (1892); Schiţe uşoare (1896); Momente (1901); Reminiscenţe (1915) ş.a. Post-mortem a fost ales membru al Academiei Române.
Strada I.L. Caragiale este o stradă liniştită (sector particular), care urcă lin dinspre bariera Sculeni spre Durleşti, întretăind bulevardul Alba-Iulia. Privind casele situate pe această stradă, clădite cu gust în stil de periferie orăşenească, astfel încât să nu supere buna rânduială a naturii, îţi dai seama că este o oază de pace sufletească, bună pentru reculegere şi meditaţie. Prin felul ei arhitectural atât de natural, strada este cu adevărat un omagiu adus marelui scriitor, care s-a gândit şi la noi atunci când şi-a denumit una din berăriile bucureştene „Grădina Basarabiei”. Strada ne aduce aminte mereu de opera şi personalitatea marelui scriitor, foarte actual şi azi. în 2002, declarat de UNESCO „Anul Caragiale”, Pretura sectorului Buiucani a elaborat şi a realizat un program de reamenajare a acestei străzi.
Asfaltul, varul şi vopselele i-au dat o înfăţişare proaspătă, făcând ca spiritul cara-gialian să plutească aici într-un spaţiu al ordinii şi frumuseţii. Pe 21 iunie 2002 aici a fost organizată o amplă manifestare dedicată Anului Caragiale, la care a participat un mare grup de scriitori din Republica Moldova şi România. în cadrul acestei manifestări au avut loc dezvelirea plăcii comemorative Ion Luca Caragiale, lansarea volumului de proză scurtă a scriitorului, „Cănuţă, om sucit”, apărut la Editura „Prut Internaţional”, expoziţii de carte şi lucrări de artizanat, expoziţii ale agenţilor economici, acţiuni de caritate etc.

Nemerenco, Valeriu. Buiucani: File din istoria satului şi a sectorului. – Ch. : Prut Internaţional, 2002. – 200 p.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s