Strada Maria Cebotari

Strada Maria Cebotari (fosta Горького)
Maria Cebotari (alternativ Cibotari, n. 10 februarie 1910, Chişinău — d. 9 iunie 1949, Viena), a fost una dintre cele mai mari soprane soliste de operă şi actriţă română.
Studiază la şcoala normală de fete Florica Niţă şi la Capela Metropolitană Din Chişinău condusă de Mihail Berezovschi, după care urmează Conservatorul „Unirea” din Chişinău (1924-1929) cu Maria Zlatov , Gavriil Atanasiu şi Anastasia Dicescu (canto) , Mihail Berezovschi (armonie), Clara Fainstein (pian) şi Grigore Gâdei (teorie).
După terminarea studiilor la conservatorul din oraşul său natal, a fost angajată ca actriţă la Teatrul de Artă din Moscova. În 1929 a pleacat la Berlin, unde a luat lecţii de canto. A debutat în 1931 în rolul lui Mimi din opera Boema de Giacomo Puccini la opera din Dresda. Aici a rămas ca solistă până în 1943; în perioada 1935 – 1943 a dat reprezentaţii şi pe scena Operei de Stat din Berlin. Ulterior a fost angajată ca solistă permanentă a Operei de Stat din Viena, unde a rămas până moartea sa, în 1949.
La numai 24 de ani, Mariei Cebotari i se conferă cel mai înalt titlu onorific existent în Germania şi Austria de atunci – de Kammersängerin.
A jucat în opt filme, filme turnate în Germania sau Austria, alături de vedete ale cinematografului de atunci, inclusiv alături de soţul ei, Gustav Diessl.


Strada Maria Cebotari. Este o arteră central-latitudinală cu lungimea de aproximativ 1,3 kilometri. Anterior a purtat câteva denumiri: Buiukanskaia (sec. al XlX-lea), Haruzino (începutul sec. al XX-lea), Cuza-Vodă (1924-1944), Gor’kogo (1944-1990).
A fost una dintre cele mai tihnite străzi din oraş, de altfel, ca şi în zilele noastre. Aici erau amplasate case cu o arhitectură elevată, având curţi cu grădini bine îngrijite, în această stradă au deschidere edificii ale unor importante instituţii oficiale, centre de cultură şi cu destinaţie publică: Parlamentul şi Preşedinţia Republicii, Opera Naţională, Palatul Republicii, Ambasada Germaniei, Hotelul „Jolly Alen”, Hotelul „Codru”, Grădina Publică „Ştefan cel Mare”.
Denumirea străzii evocă numele distinsei cântăreţe de operă Măria Cebotari (10.11. 1910, Chişinău – 9.VI.1949, Viena), soprană lirico-dramatică.
De mică, M. Cebotari a cântat în corul Catedralei din Chişinău, condus de M. Bere-zovski. în anii 1924-1929 a învăţat la Conservatorul „Unirea” din Chişinău (cu profesorul G. Afanasiu), apoi la Şcoala Superioară de Muzică din Berlin (cu O. Daniel), în 1929 a evoluat la Chişinău, Bucureşti şi Paris. Din 1931 a fost solistă a Teatrelor de Operă din Dresda, Berlin şi Viena. A susţinut turnee în Anglia, Franţa, Italia, Suedia, Danemarca, Belgia, Elveţia.
M. Cebotari avea o voce frumos timbrată, plină de căldură şi emotivitate. A interpretat circa 60 de roluri în opere, printre care: Mimi din Boema, Cio-Cio-san, din opera omonimă Tatiana din Evgheni Oneghin, Liza din Dama de pică, Suzana din Nunta lui Figaro, Ţerlina din Don Juan, Gilda din Rigoletto, Margareta din Faust, Julieta din Romeo şi Julieta ş.a. A cântat în spectacole de operetă, a interpretat roluri principale în filmele: Fete în alb, Cântec de leagăn, Melodii de dragoste ş.a.

Nemerenco, Valeriu. Buiucani: File din istoria satului şi a sectorului. – Ch. : Prut Internaţional, 2002. – 200 p.


5 thoughts on “Strada Maria Cebotari

 1. Public mesajul parvenit din partea doamnei Doina Drumea

  “Buna ziua,
  Multumesc pentru interesul dvs..
  Din pacate, si eu si doamna suntem din Romania, deci e putin probabila deplasarea la Chisinau
  A absolvit scoala normala din Chisinau (se numea Borcanescu Gheorghita), a fost casatorita acolo, dar a fost nevoita sa se repatrieze in 1940. A activat ca invatatoare la Arad si. dupa pensionare, s-a intors in orasul natal Gaesti-jud. Dambovita, unde traieste si in prezent. Viata grea, plina de evenimente, nu i-a afectat memoria, putand spune si acum numele colegelor de scoala si ale multora dintre proprii elevi.Auzind-o povestind cu nostalgie, m-am gandit daca ar fi posibil sa mai existe, undeva, o colega de aceeasi varsta.
  Am apelat la dvs. atunci cand am citit ca unei importante cantarete care a studiat la Scoala Normala ,,Florica Nita'' din Chisinau este comemorata pentru 100 ani de la nastere (diferenta ar fi de 4 ani).
  Daca aveti mijloacele de a obtine asemenea informatie, ar fi foarte interesant.
  Multumesc.
  Doina Drumea”

  Like

 2. Ne-ar face o mare placere sa comunicam cu Dnv. pentru a afla o mai ampla informatie despre aceasta doamna. Daca locuiti in Chisinau puteti sa ne contactati la tel. 22-16-97 (Departamentul CID “Chisinau” a BM “B.P. Hasdeu” str. Stefan cel Mare 148)In caz contrar, conversam prin intermediul e-mail taneeabaltag@yahoo.com. Multumim anticipat

  Like

 3. Ne-ar face o mare placere sa comunicam cu Dmv. pentru a afla o mai ampla informatie despre aceasta doamna. Daca locuiti in Chisinau puteti sa ne contactati la tel. 22-16-97 (Departamentul CID “Chisinau”, BM “B.P. Hasdeu”, str. Stefan cel Mare,148). In caz contrar va propunem sa comunicam prin intermediul e-mail claudia@hasdeu.md

  Like

 4. Va scriu pentru ca am impresia ca ati putea sa ma ajutati, macar cu un sfat. Cunosc o doamna de 96 ani care a invatat la Scoala normala de fete ,,Florica Nita” din Chisinau, promotia 1928-1936.
  Este o doamna inca viguroasa si cu o memorie impecabila. Deseori isi aminteste de colegele de scoala si de toate evenimentele traite dupa parasirea Basarabiei in 1940.De foarte multe ori se intreaba daca mai exista o alta supravietuitoare a generatiei sale. Nu stiu cui as putea sa ma adresez, poate unei organizatii de binefacere, care ar putea sa faca o asemenea cercetare. Ar fi frumos si emotionant sa se intalneasca!Mi-ar placea sa pot contribui la un asemenea eveniment!
  In caz ca imi puteti da o sugestie, va rog sa ma contactati pe adresa de email: doinad08@gmail.com
  Multumesc foarte mult

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s