Ion Costin, fost primar al Chişinăului în anii 1933-1937

Ion Costin, comemorat la 70 de ani de la trecerea în nefiinţă

Funcţionari, oameni de cultură, istorici s-au adunat ieri în incinta Primăriei capitalei pentru a comemora 70 de ani de la trecerea în lumea celor drepţi a lui Ion Costin, fost primar al Chişinăului în anii 1933-1937, nume de referinţă în istoria interbelică a Basarabiei. Evenimentul a fost marcat de vernisarea unei expoziţii fotografice şi documentare în memoria remarcabilului nostru înaintaş.
Comemorarea lui Ion Costin a fost organizată de Primăria Chişinău, în colaborare cu Asociaţia Istoricilor din Moldova şi Primăria Ghidighici. Ion Costin a participat activ la înfăptuirea Unirii Basarabiei cu România, fiind unul dintre cei care a semnat Actul Unirii. El s-a născut la 19 ianuarie 1887, în comuna Ghidighici, judeţul Chişinău. De-a lungul vieţii a activat ca avocat, profesor de limba rusă, deputat şi senator de Lăpuşna, ministru de Interne şi al Agriculturii, Comerţului şi Industriei în Directoratul Republicii Moldoveneşti, deputat în Sfatul Ţării. Ca jurnalist a colaborat cu ziarul „Adevărul”, a fost directorul publicaţiilor „Sfatul Ţării” şi „Dreptatea” şi fondatorul cotidianului „Gazeta Basarabiei”.
Cei prezenţi la eveniment au menţionat că Ion Costin a fost un primar care a contribuit mult la prosperarea Chişinăului. „Chiar dacă a fost la cârmă foarte puţin timp, el a făcut destul de multe lucruri pentru urbe. S-a implicat activ în procesul de constituire a presei naţionale basarabene, a realizat planul urbanistic, a susţinut financiar Academia de Arte Frumoase, fiind unul dintre puţinii primari care au reuşit să aducă Chişinăul la prosperare”, ne-a spus Maria Danilov, reprezentanta Muzeului Naţional de Istorie. Tot ieri au avut loc depuneri de flori la mormântul lui Ion Costin din Cimitirul Central, renovat recent de Primăria municipiului Chişinău. Numele lui Ion Costin va fi conferit Şcolii nr. 79 din Ghidighici.

Victor Ursu
Timpul. – 2010, 15 ianuarie, P. 2.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s