Nicolae Costin, pilon de rezistenţă în Mişcarea de renaştere naţională


Serviciu divin la Cimitirul Central, expoziţie de fotografii, materiale publicate, documente şi secvenţe video, simpozion, masă de pomenire, ore educative în liceele capitalei – toate aceste manifestări au avut loc ieri, când R. Moldova l-a omagiat pe Nicolae Costin, promotor al Mişcării renaşterii naţionale, profesor universitar, primul primar democrat de Chişinău, care a plecat în lumea celor drepţi, acum 15 ani, răpus de o boală cruntă.
Palatul Republicii, unde s-a desfăşurat expoziţia şi simpozionul, a fost neîncăpător pentru acei care au dorit să-l omagieze pe Nicolae Costin. Preşedinţi de ţară, primari ai capitalei şi ai suburbiilor, miniştri, poeţi, scriitori şi simpli cetăţeni au venit să-şi împărtăşească amintirile despre el.
„Îmi amintesc de Nicolae Costin ca de unul din liderii cumpătaţi ai Mişcării de renaştere naţională”, spune primul preşedinte al R. Moldova, Mircea Snegur. „A fost un om cu mare curaj politic, şi-a asumat responsabilitatea pentru strămutarea monumentului lui Lenin, schimbarea denumirilor eronate ale străzilor şi multe altele. A fost un om de omenie şi de o cumsecădenie rară. În cele mai grele momente am avut întreaga lui susţinere”, a declarat Mircea Snegur.
Pentru ex-preşedintele Frontului Popular, poetul Ion Hadârcă, persoana lui Nicolae Costin, la fel, trezeşte calde amintiri. „În momentele cele mai critice, eram împreună şi găseam cuvintele necesare pentru a convinge electoratul. În postura sa oratorică şi-a asumat pe deplin funcţia de agitator al ideilor şi valorilor naţionale”, susţine poetul. „Nicolae Costin a fost unul din pilonii de rezistenţă ai Mişcării de renaştere naţională. Activitatea sa de primar a fost la fel de remarcabilă. El a schimbat faţa oraşului, a iniţiat cele mai importante reforme în oraş. Ştia să modereze şi să argumenteze ideile sale în Consiliul municipal Chişinău şi întotdeauna ieşea învingător”, constată Ion Hadârcă.
Actualul primar de Chişinău, Dorin Chirtoacă, era copil când activa Nicolae Costin, dar acesta şi acum îi serveşte drept exemplu de corectitudine, patriotism şi omenie. „Problemele la care se referea acum 17 ani Nicolae Costin sunt şi astăzi actuale”, spune primarul. „Păcat că suntem şi acum acolo, unde eram când ne-a părăsit Nicolae Costin. Atunci ei au reuşit să promoveze ideile naţionale în timpuri mult mai grele. De ce acum să nu ne reuşească?”, se întreabă Dorin Chirtoacă. Iuliana Gorea-Costin, soţia, consideră că n-a fost zadarnică jertfa de zbucium a lui Nicolae Costin. „El a dus cu sine spre Dumnezeu dorul românilor basarabeni de reconectare la izvorul străbun. A venit în Mişcarea de eliberare naţională printre primii, a fost vertical, a avut coloana vertebrală neaplecată în tot ceea ce ţine de libertatea conştiinţei şi promovarea valorilor democratice”, susţine Iuliana Gorea-Costin.
Pe 7 aprilie, în memoria primului primar democrat al capitalei, Primăria Chişinău intenţionează să dezvelească o placă comemorativă şi să lanseze albumul „Ne vom întoarce într-o zi”.
Info-Prim Neo
Timpul. – 2010. – 17 febr. – P. 8.
http://www.timpul.md/node/6639. – Accesat: 17.02.2010

One thought on “Nicolae Costin, pilon de rezistenţă în Mişcarea de renaştere naţională

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s