Strada Daniil Ciugureanu

Strada Daniil Ciugureanu (fosta пер. Первомайский 1)
Daniil Ciugureanu (în rusă Думитру Чугуряну) (n. 1885 – d. 19 mai 1950?) a fost un politician român basarabean şi ministru în patru guverne ale României.
A fost medic de profesie. Fruntaş al Partidului Naţional Moldovenesc, a fost unul dintre promotorii Unirii Basarabiei cu România.
Pe 24 ianuarie 1918, Sfatul Ţării a votat în unanimitate pentru proclamarea independenţei Republicii Democratice Moldoveneşti. Consiliul Director a fost dizolvat şi a fost înlocuit de Consiliul de Miniştri, iar ca prim-ministru al noii republici a fost numit Daniel Ciugureanu. După Unire a fost ministru fără portofoliu, reprezentând Basarabia, în patru guverne în perioada 9 aprilie 1918 – 30 noiembrie 1919.
Arestat la 5/6 mai 1950, ar fi murit – potrivit lui C. C. Giurescu – la 6 mai 1950, la Turda, în timpul transportării foştilor demnitari spre penitenciarul Sighet. În duba care-l transporta la Sighet a avut un atac de congestie cerebrală. A fost dus la Spitalul din Turda, unde a decedat. Securitatea l-a înregistrat ca mort la 19 mai 1950, în penitenciarul Sighet. Strada dată se află în sectorul Botanica, cartierul Munceşti, în apropierea str. Pandurilor şi strada Nicolae Titulescu.


One thought on “Strada Daniil Ciugureanu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s