Strada Mitropolit Gurie Grosu

Strada Mitropolit Gurie Grosu (fosta Карпинского)
Gurie Grosu (n. 1 ianuarie 1877, la Nimoreni, Lăpuşna – d. 14 noiembrie 1943, la Bucureşti (înmormântat la Cernica) a fost mitropolit român, primul titular al Mitropoliei Basarabiei după 100 de ani de ocupaţie rusă. Numele său de botez era Gheorghe, iar numele de Gurie l-a luat atunci când s-a călugărit. Gurie a fost un om extrem de evlavios si unul din promotorii românismului în Basarabia.
Strada Mitropolit Gurie Grosu este cuprinsă între străzile Gh. Asachi şi stradela Ciocîrliei din preajma Parcului Valea Morilor.
Gurie Grosu (1877-1943, Bucureşti) – primul mitropolit al Basarabiei de origine românească. A învăţat la Seminarul Teologic din Chişinău, la Academia Teologică din Kiev. Fondatorul revistei bisericeşti Luminătorul (1908). Autor de cărţi didactice (Bucoavnă moldovenească, Carte de citire cu ştiinţe din gramatica moldovenească ş.a.).
A publicat primul abecedar din Basarabia în grafie latină. A fost director general al învăţămîntului şi Cultelor în primul guvern al Republicii Democratice Moldoveneşti. La 27 martie 1918, a oficiat, la Catedrala din Chişinău, un serviciu de sfinţire a Actului Unirii. A iniţiat fondarea Asociaţiei Culturale Astra la Chişinău.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s