Strada Nicolae Testimiţanu

Strada Nicolae Testimiţanu (fosta Кубинской рев.)
Nicolae Testemiţanu (n. 1 august 1927, satul Ochiul Alb, judeţul Bălţi – d. 20 septembrie 1986) a fost un reputat chirurg şi om politic din Republica Moldova, din perioada sovietică.
Între anii 1963 şi 1968 a fost ministru al sănătăţii al RSS Moldoveneşti, funcţie din care a fost demis pentru politica sa de încurajare a promovării cadrelor româneşti în medicina naţională şi împotrivirea sa, mai mult sau mai puţin vizibilă, faţă de politica de rusificare forţată a Basarabiei promovată de Partidul Comunist al Moldovei.
Nicolae Testemiţanu a fost înţeles şi remarcat numai după moartea sa. În memoria lui au fost lansate medalii, străzi şi edificii.
Strada Nicolae Testemiţanu se află în zona Mălina Mică, între str. Grenoble şi str. Ion Inculeţ; are o lungime de 1,85 km. Pe această stradă se află Spitalul Republican, Colegiul de medicină.
Nicolae Testemiţanu (1927, Ochiul Alb, Drochia – 1986 Chişinău)
– chirurg, medic igienist şi organizator al ocrotirii sănătăţii din RSSM. A studiat la Liceul Ion Creangă din Bălţi (1938-1944), la Institutul de Medicină din Chişinău (1946-1951). Medic-şef al Spitalului Republican, rector al Institutului de Medicină din Chişinău (1959-1963), ministru al sănătăţii (1963-1968), şef al Catedrei de chirurgie traumatologică şi de campanie (1965-1968). Din 1971 -şef al Catedrei de medicină socială şi management sanitar. Studii în domeniul chirurgiei, traumatologiei etc. Destituit din postul de ministru din motive politice. Profesor universitar.
Advertisements

One thought on “Strada Nicolae Testimiţanu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s