Chişinău literar

Chisinau?!.. O, da! Chisinau, un oras impresie!

Spun asta din motiv ca pentru mine a prins o nuanta noua, acum fiind studenta la Colegiul de Constructii din oras si descoperind aici atitea opurtunitati de dezvoltare.

Vizitind orasul de mai multe ori am atras atentia nu atit la arhitectura monumentelor si cladirilor din Chisinau, cit la activitatile care au avut loc si care implica dinamismul persoanelor cointeresate in desfasurarea mai multor evenimente, fie cu tematica locala sau universala.
Mi-a placut!
Cind am pasit pragul bibliotecii colegiului pentru prima data, mi-am si dat seama dupa chipurile doamnelor bibliotecare ca aici, lumina cartii e puternica, incit pina dumnealor cu atita insufletire povesteau si recomandau carti. Sincer, imi parea ca traiesc eu insasi o poveste! Ochii le tradau acea spiritualitate, pe care, cred, multi doresc sa o aditioneze.
Am iesit din biblioteca frapata. Zimbeam. Zimbeam pentru ca am intilnit oameni minunati. Zimbeam pentru ca inima mea s-a indragostit de cuvintul dumnealor.
Am participat si la un cenaclu de carte desfasurat in aceeasi biblioteca, unde, zau, imi venea sa-i imbratisez si sa-i sarut pe toti: pina si dna bibliotecara care ne-a tinut un discurs despre evolutia cartii in timp avea emotii; studentilor le iradiau fetele cind comentau cartile lecturate; ne simteam liberi, cu atit ca am citit din creatiiile proprii, fiind ascultati cu mare atentie de scriitorul Valerian Ciobanu, ce ne-a onorat cu prezenta dumnealui! A fost interesant sa-i vezi pe toti adunati la o masa rotunda, servind ceai si discutind — o atmosfera de neuitat, unde am devenit prieteni de suflet.
Stiti, acelasi sentiment de bucurie l-am avut nu de mult, si la Sala cu Orga. Pe scena au evoluat tinere talente, care au impresionat prin cintec si dans. Nu-mi puteam rupe ochii de la scena: fluier, flaut, pian, vioara; atit clasicism, cit si din folclorul nostru moldovenesc; voci minunate. Treceau fiori prin mine de tot felul , simţeam ca ma dezlipesc de scaun si sunt gata sa-mi iau zborul. Eh, asta nu s-a mai intimplat, dar as fi vrut!…Cu atit mai mult ca o pereche de dansatori au fascinat prin frumosul lor mod de a darui plasticitate corpului. Dansul mereu ne-a fost sursa de inspiratie!
Prezenator a fost presedintele unei organizatii germane ce a desfasurat acest concert cu genericul ”Ne cunoastem reciproc” avind ca scop schimbul cultural. Parca se scuza de limba romana vorbita de el mai cu greseli, dar s-a prezentat intr-un mod clar si cuprinzator, simtind muzica si chiar cintind la acordeon — fapt neasteptat de spectatori.
Pentru cei prezenti in sala a facut cunoscuta si o carte cu acelasi titlu, unde sint cuprinse imagini cu tablourile tinerilor pictori din Chisinau. Doua domnisoare, doua dintre pictorite au urcat pe scena expunindu-si punctul de vedere in legatura cu creatia lor, primind aceasta carte in dar.
Mai mult de o ora am visat… ca mai apoi sa continui sa visez prin parc. E toamna si frunzele cazind, asemeni unor ravase, lasa urme de reflectare, mai cu seama seara, cind vezi stelele sclipind deasupra ta ca niste licurici beti de fericire.
Sunt locuri minunate in Chisinau unde poti sa te recreezi si sa petreci timpul liber cu prietenii, cit si sa te dezvolti ca personalitate si temperament avind ca conditie prezenta unei minunate culturi.
Am relatat doar citeva momente din viata culturala a Chisinaului care mi-au lasat amintiri frumoase si sunt un imbold pentru mine de a-mi realiza tendintele si dorintele.
Ma bucura faptul ca cultura Moldovei este valorificata si in alte parti ale lumii si ca in capitala se promoveaza aceasta stare de lucruri.
Şi iata ultimul meu gind: ”Nu e regretata clipa ce se traieste in oras, la Chisinau!”

Placinta Olga, Colegiul de Construcţie, anul I, gr. EI

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s