Personalități : Gheorghe Stîrcea

Cine crede că în Basarabia nu există dinastii de intelectuali autohtoni greşeşte amarnic. Gheorghe Stîrcea a fost unul dintre revoluţionarii basarabeni, prigoniţi de ţarism încă în anii 1905-1907. A fost unul dintre colaboratorii activi la presa românească din provincia noastră: Basarabia (1906-1907), Cuvînt Moldovenesc (1913-1918), Sfatul Tării (1918-1919) ş.a. Fiul lui, compozitorul Alexei Stîrcea (1919-1974) este deja un nume de referinţă în arta muzicală basarabeană, deşi şi lui i-a fost dat să cunoască gulagul siberian, iar Roman şi Marian Stîrcea sînt nume de referinţă pentru muzica contemporană. În această poză îi avem pe Gheorghe Stîrcea cu fiul Alexei în anii ’30 ai sec. XX. Poza mi-a parvenit din arhiva lui Roman Stîrcea.
Autor : Iurie Colesnic
VipMagazin, decem. 2008, P. 168.

4 thoughts on “Personalități : Gheorghe Stîrcea

 1. Buna ziua,
  Ma numesc Ligia Oancea, mama mea Maria Oancea, nascuta Stircea. Bunicul meu Ghoerghe Stircea a facut genealogia familiei incepind cu anul1405. Am trait in Bucuresti, familia bunicului venind din Dorohoi. Arborele este mare cit un perete. L-am adus cu mine in Canada.

  Like

 2. Salut.Ma poti ajuta si pe mine cu ceva mai multe detalii despre G. Starcea?Am o pictura semnata de el din 1930,si ma intereseaza daca mai are si alte lucrari.

  Like

 3. Salut,de unde pot sa aflu mai multe detalii despre G. Starcea?Ma intereseaza sa aflu daca are ceva picturi facute.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s