Personalităţi : compozitorul Alfred Gherşfeld

Maestrul

Dirijorul, violonistul şi compozitorul Alfred Gherşfeld vine de acasă cu o bogată moştenire ce include educaţia solidă şi, indiscutabil, tradiţia profesională. S-a născut la Tiraspol, unde tatăl său a fondat Uniunea Compozitorilor, iar bunelul său a predat muzica. Este absolventul Şcolii „E. Coca” şi al Conservatorului „G. Musicescu”, apoi şi al renumitei şcoli moscovite „Gnesinka”. În paralel cu vioara, Gherşfeld învaţă şi dirijatul. Şi o face excelent, din moment ce chiar de pe băncile facultăţii este invitat să dirijeze orchestre importante din republică, pentru ca, ulterior, să i se încredinţeze şi conducerea artistică a acestora.
Talentat şi temerar, tînărul artist escaladează diverse stiluri şi genuri muzicale, fiind la fel de sclipitor şi în muzica simfo¬nică, şi în cea de teatru. Profesionalismul i-a adus o autoritate incontestabilă, astfel că tot mai mulţi solişti evoluează împreună cu el. Şi absolut toţi îl consideră un dirijor nativ, care ştie să evidenţieze cele mai importante detalii din partitură.
În 1989 Gherşfeld îşi realizează visul său de aur – fondează Orchestra Naţională de Cameră, alcătuită din cei mai talentaţi instrumentişti din Moldova. Într-un răstimp relativ scurt, melomanii au ocazia să audieze piese de referinţă din repertoriul contemporan şi clasic. Şi nu este de mirare faptul că foarte mulţi artişti de peste hotare concertează acompaniaţi anume de tînărul, dar în acelaşi timp, minunatul colectiv, care reacţionează la orice nuanţă din gesturile sau privirea dirijorului.
Acum cîtva timp, Gherşfeld montase opera „Carlson”. La pupitrul orchestrei e compozitorul, iar în sală – picii care savurează povestea îndrăgită, transpusă atît de accesibil pe note muzicale. Apar discuri cu cele două poeme simfonice ale compozitorului.
În 1990 emigrează în SUA şi, mulţumită talentului său, devine foarte curînd unul dintre cei mai cunoscuţi dirijori din Sud, încredinţîndu-i-se conducerea Orchestrei Simfonice din Miami. Este artistul care acordă mult timp tinerilor muzicieni din Florida. Şi nu în ultimul rînd opera „Carlson” îi cucereşte şi pe cei mai mici spectatori ai Americii.
Artistul Emerit al Moldovei Alfred Gherşfeld revine acasă atît în calitate de conaţional, cît şi în calitatea onorantă de artist cu renume mondial. Cît de magnific au răsunat la Filarmonica Naţională Şostakovici şi Sviridov, în inegalabila interpretare dirijorală a lui Gherşfeld. Şi, mai ales, cu cît rafinament s-a produs Orchestra Naţională de Cameră, la pupitrul căreia se afla maestrul, la aniversarea unui pătrar de veac a Sălii cu Orgă.
Septuagenarul Alfred Gherşfeld rămîne în continuare tînăr, încîntîndu-ne, de fiecare dată, cu talentul şi profesionalismul său neordinar.

Autor : Serghei POJAR
Rev. MOLDOVA, nr. 5, 2008, P. 51.

Advertisements

One thought on “Personalităţi : compozitorul Alfred Gherşfeld

  1. Reblogged this on Chisinau, orasul meu and commented:

    Astăzi se împlinesc 79 de ani de la nașterea lui Alfred Gherșfeld, dirijor al Orchestrei simfonice a Filarmonicii din Chișinău, violonist, dirijor al Orchestrei Operei Naționale, absolvent al Conservatorului din Chișinău (17.11.1937)

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s