Circul din Chişinău

CHIŞINĂUIENII AŞTEAPTĂ DEJA DE 13 ANI CA AUTORITĂŢILE SĂ „READUCĂ” ClRCUL ÎN CAPITALĂ, ADICĂ SĂ RECONSTRUIASCĂ EDIFICIUL ŞI SĂ LE OFERE LOR ŞI OASPEŢILOR CAPITALEI BUCURIA SPECTACOLELOR DE ODINIOARĂ. ÎN ANUL 1998, ClRCUL A FOST ÎNCHIS SUB PRETEXTUL CĂ ERA NEVOIE SĂ FIE RENOVAT. ÎNCĂ DIN 2004, GUVERNANŢII NE TOT HRĂNESC CU PROMISIUNEA CĂ VOR RECONSTRUI CLĂDIREA, ÎNSĂ BANI SUFICIENŢI NU AU FOST NICIODATĂ ALOCAŢI, IAR LUCRĂRI, PRACTIC, NU S-AU FĂCUT.
S.A. „CIRCUL DIN CHIŞINĂU” ARE ÎN GESTIUNE TERENURI AFERENTE CU SUPRAFAŢA DE 2,799 HA. SUPRAFAŢA TOTALĂ A ÎNCĂPERILOR ESTE DE 8117 M.P., IAR SUPRAFAŢA DE PRODUCŢIE ESTE DE 5650 M.P. FONDURILE FIXE ALE SOCIETĂŢII AU FOST ESTIMATE ÎN IANUARIE 2011 LA 46 836 837 LEI.

SCURT ISTORIC

Circul din Chişinău a fost lansat oficial în 1981.
Sala de spectacole în formă de amfiteatru are o capacitate de 1900 de locuri, iar arena – un diametru de 13 metri. Clădirea mai dispune şi de un manej pentru repetiţii, cabine pentru artişti, încăperi pentru animale, un cabinet veterinar, precum şi de aproximativ trei hectare de pământ. Sala de reprezentaţii este împrejmuită de un foaier în formă de semicerc, care este decorat cu picturi murale în tehnică encaustică. De asemenea, circul mai are şi terase de vară, de unde poţi vedea Chişinăul ca în palmă. Circul a găzduit concerte şi reprezentaţii atât ale artiştilor autohtoni, cât şi ale celor de peste hotare (Belarus, China, Finlanda, Germania, Rusia, Ucraina etc.). Dacă circurile din fostul spaţiu sovietic realizau până la 14 reprezentaţii pe an, atunci Circul din Chişinău deţinea recordul de până la 57 de concerte pe an cu un personal de circa 60 de oameni.

DEETATIZARE CU GHINION

În anul 2006, Circul a fost reorganizat din întreprindere de stat într-o societate pe acţiuni. Cu un an mai târziu, Circul a fost propus spre vânzare. Drept rezultat, în 2008 a fost încheiat un contract de uzufruct cu compania cipriotă „Pesnex Developments Limited” pe un termen de 29 de ani. Potrivit contractului, firma cipriotă îşi asuma cheltuielile pentru renovarea şi întreţinerea clădirii, precum şi cheltuielile pentru salariile angajaţilor. „Pesnex Developments Limited” însă nu şi-a onorat obligaţiile contractuale. Mai mult, Procuratura Generală a chemat în judecată firma din Cipru, pe motiv că aceasta a încheiat un contract nul din punct de vedere juridic, odată ce a lipsit acordul acţionarilor SA „Circul din Chişinău”. În martie 2011, Curtea de Apel Economică a declarat nul contractul de privatizare a Circului.
Cu toate că prima încercare de privatizare a Circului s-a soldat cu eşec, autorităţile speră să găsească un investitor care să pună Circul pe picioare, odată ce statul nu dispune de mijloace pentru a face acest lucru.

PREZENTUL JALNIC

În prezent, clădirea Circului din Chişinău se află într-o stare deplorabilă. Potrivit constatărilor experţilor, unele părţi ale edificiului riscă să se surpe, multe geamuri sunt sparte, arena este distrusă, intrarea principală este pe cale să se prăbuşească. Basorelieful din metal este o atracţie pentru hoţi, care în ultimii ani au distrus clădirea.
Cu toate acestea, bani pentru reconstrucţia edificiului nu au fost alocaţi nici în anii precedenţi, nici în anul curent. Excepţie fac cele peste 15 mii. lei din banii publici, care au fost direcţionate pentru renovarea clădirii, însă fără de succes, deoarece suma este infimă comparativ cu nevoile reale de pe şantier.
Circul este în prezent o societate pe acţiuni, în care acţionarul majoritar este Ministerul Culturii. Alocaţiile de la bugetul de stat pentru investiţii capitale, acordate în 2012 Ministerului Culturii, alcătuiesc doar 11,3 mii. lei. Aceşti bani însă sunt destinaţi pentru renovarea altor obiective culturale, iar Circul nu se numără printre ele. Chiar dacă toate aceste fonduri reveneau Circului, oricum ele nu salvau situaţia. Aceasta pentru că estimările specialiştilor arată că pentru reanimarea Circului din Chişinău este nevoie de minimum 100 mii. lei.

LAUDĂ-MĂ, GURĂ, CĂ ŢI-OI DA FRIPTURĂ

În toamna anului trecut, primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a întreprins o vizită de documentare la S.A „Circul din Chişinău”. Edilul a constatat situaţia gravă şi a promis că „Primăria Chişinău îşi asumă renaşterea Circului din capitală şi redarea acestuia publicului larg”. Zis, însă nu şi făcut. Pe deasupra, Chirtoacă a promis că Direcţia arhitectură şi urbanism va examina proiectul de reconstrucţie a edificiului, elaborat anterior de Institutul „Urbanproiect” şi va efectua o evaluare privind suma necesară pentru reabilitarea Circului. Vorbe care, de asemenea, nu au ajuns să se transforme în fapte, căci după acea vizită de documentare edilul nu şi-a mai amintit de Circ.
Mai mult decât atât, în schimbul celor promise, primarul a cerut ca „Circul să treacă din subordinea Ministerului în cea a primăriei”, fapt care a aprins spiritele în cadrul Ministerului Culturii, care l-a acuzat pe Dorin Chirtoacă de faptul că şi-ar face PR pe seama renovării Circului. Ministrul Culturii, Boris Focşa, susţinea atunci că Primăria Chişinău nu îşi va permite să acopere costurile renovării Circului, dacă reconstrucţia edificiului se va face ca la carte, şi nu de ochii lumii „din două mişcări şi trei sărituri”. El a mai recunoscut că habar nu are de câţi bani este nevoie pentru redre¬sarea situaţiei dezastruoase de la societatea pe acţiuni.
Ca şi Primăria capitalei, Ministerul Culturii s-a arătat şi el neputincios. El a propus iniţierea unui parteneriat public-privat care ar permite reanimarea Circului şi ar propune publicului spectacole de calitate, odată ce statul nu dispune de mijloacele necesare. Problema este că propunerea a rămas doar în fază de proiect şi nu se găseşte cine să o implementeze.

INIŢIATIVĂ LĂUDABILĂ, ÎNSĂ FĂRĂ REZULTAT


Săturaţi de inactivitatea guvernanţilor, elevii unui liceu din capitală au pus mână de la mână în toamna anului trecut şi au adunat două mii de lei pentru renovarea Circului. Ei s-au adresat Primăriei Chişinău, care a salutat iniţiativa. Primarul chiar a lansat ideea unei campanii de colectare de fonduri. Tinerii din Partidul Liberal, din care face parte şi edilul, au promis că vor instala corturi prin capitală şi vor îndemna chişinăuienii să doneze bani. Toate bune şi frumoase, numai că bani aşa şi nu au fost adunaţi, iar cei donaţi deja nu ştim la ce au fost folosiţi.

ÎN LOC DE ÎNCHEIERE
Au trecut 13 ani de când copiii nu au mai trecut pragul Circului din Chişinău, fiind lipsiţi de bu¬curia de a vedea spectacole de circ cu acrobaţi, clovni şi animale dresate. Temerea este că şi alte generaţii de copii vor avea aceeaşi soartă, căci din câte se vede autorităţile nu se grăbesc să găsească o soluţie.

Rev. Profit, nr. 3. 2011, P. 108-109.


3 thoughts on “Circul din Chişinău

  1. Ati scris in incheiere asa “Au trecut 13 ani de când copiii nu au mai trecut pragul Circului din Chişinău…” si ma intreb oare, de unde mentalitatea ca DOAR COPIII merg la circ? Sau ca doar copiii isi doresc asta? Nu ar trebui sa incercam sa gandim altfel despre circ?Deja a devenit o arta a tuturor varstelor !!!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s