Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt din Chişinău

Capodoperă a sculptorului Alexandru Plămădeală şi, ca realizare plastică, unul dintre cele mai importante monumente din Moldova consacrat Domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt. Este amplasat în centrul Chişinăului şi a devenit simbol naţional.
A fost inaugurat oficial la 29 apr. 1928, la a X-a aniversare a Unirii, în Grădina Publică din centrul Chişinăului, în prezenţa unor înalţi demnitari (deputaţi, miniştri ş.a.), personalităţi marcante ale ştiinţei şi culturii, reprezentanţi ai autorităţii supreme a Bisericii Ortodoxe Române.

În anul 1923 lui A. Plămădeală i s-a propus să elaboreze proiectul monumentului lui Ştefan cel Mare. Drept bază, i-a servit o miniatură din anul 1475, descoperită la Mănăstirea Humor. Din cele trei variante ale machetei, propuse pe rând, Comitetul, în frunte cu arhiepiscopul Gurie, o aprobă pe ultima: Ştefan în veşminte voievodale, cu coroană regească pe cap, cu paloşul coborât în mâna dreaptă, iar în stânga crucea sus ridicată (idee preluată din prezentările iconografice tradiţionale ruse, în special ca bază a servit icoana “Boris şi Gleb”, care se păstrează astăzi la Kiev).
Monumentul a fost turnat în bronz la Bucureşti, în atelierul lui V. Râşcanu, iar bronzul a fost primit din arsenalul bucureştean (tunuri-trofee turceşti, acaparate în timpul războiului ruso-turc din 1877). Sculptorul a ales singur locul unde va fi instalat mo-numentul: la intersecţia a două străzi principale cu una din aleile centrale ale Grădinii Publice. Statuia a fost instaurată pe un postament special din piatră de Cosăuţi, autorul soclului fiind Eugen Bernardazzi.
După evenimentele din 28 iun. 1940, monumentul a fost transferat peste Prut şi instalat la Vaslui, iar soclul demolat. În aug. 1942, statuia este readusă la Chişinău. Peste doi ani din nou este trimisă peste Prut, acum la Craiova. În 1945, la insistenţele sculptoriţei Claudia Cobizev (discipolă a sculptorului Al. Plămădeală), monumentul a fost reîntors la Chişinău şi reinstalat. Crucea, spada şi inscripţiile au fost schimbate şi denaturate.
În anul 1971 a fost luată decizia de restaurare şi instalare a unui postament nou, care ar corespunde ideii autorului (cu excepţia stemei Moldovei şi frunzelor de acant). În anul 1972 locul monumentului este schimbat (cu 18 metri în adâncul parcului).
La 31 aug. 1989 monumentul lui Ştefan cel Mare a fost reîntors pe locul istoric, ales de către Alexandru Plămădeală. Au fost restabilite şi inscripţiile iniţiale.
A se vedea şi articolul din Calendarul bibliotecarului 1998. – Chişinău, 1997. – P. 68.

Calendar Naţional 2008, P. 162-163.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s