Cîntăreţul Gavril Afanasiu

Maestro Gabrieli
“Era în anii grei ai Marelui război pentru apărarea Patriei,— povesteşte cîntăreaţa Tamara Ceban,— împreună cu alţi studenţi din Chişinău îmi continuam studiile muzicale la Conservatorul „Leonid Sobinov” din Saratov.
Îmi amintesc că la această instituţie era o expoziţie de portrete ale renumiţilor cîntăreţi şi pedagogi de canto italieni. Mare mi-a fost mirarea, cînd printre aceste portrete am văzut un chip foarte cunoscut.
— Este maestro Gabrieli, — exclamai eu,— îmi era pedagog la Chişinău. De la el am învăţat tainele belcantoului.
Toţi cei de faţă, studenţi şi pedagogi ai Conservatorului din Saratov, măpriviră uimiţi. Şi le-am povestit celor prezenţi despre minunatul cîntăreţ şi pedagog moldovean Gabrieli— Afanasiu ”.
Despre chişinăuianul G. Afanasiu s-a scris puţin, însă elevii săi au păstrat memoria acestui vestit reprezentant al culturii muzicale moldoveneşti.
Gavril Dmitrievici Afanasiu (numele scenic Gabrieli) s-a născut la Chişinău în 1879. După ce a absolvit studiile secundare la seminarul din oraşul natal, în anul 1898 pleacă la conservatorul din Peterburg, unde este primit la clasa de canto. Vocea frumoasă a tînărului bariton a impresionat pe renumitul cîntăreţ şi pedagog italian Antonio Cotonil, şi după terminarea studiilor în 1902, Gavril Afanasiu pleacă la Roma să se perfecţioneze la acesta, care pe atunci era profesor la Academia muzicală “Santa Sesilia”.
Devenind cîntăreţ de valoare, G. Afanasiu se distinge pe scenele multor teatre de operă din Rusia şi din străinătate. A cîntat în Italia şi în Spania. Întors în Rusia, cîntă pe scena Teatrului Mariinskii alături de cei mai renumiţi cîntăreţi ai vremii, printre care Fiodor Ivanovici Şaleapin.
Cei ce l-au cunoscut în de aproape pe baritonul basarabean şi au studiat la el canto, îşi amintesc de rolurile acestui maestru al belcantoului. G. Afanasiu era un minunat interpret al lui Figaro din opera “Bărbierul din Sevila” de G. Rosini, al lui Valentin din opera “Faust” de Ş. Guno, al lui Germon din opera “Traviata” de G. Verdi ş. a.
După Marea Revoluţie Socialistă din Octombrie cîntăreţul părăseşte scena, atins de o boală grea. El se stabileşte în oraşul natal, unde predă la conservator. Între anii 1934—1936 este invitat ca profesor de canto la conservatorul privat al lui E. Masini din Bucureşti.
Mai tîrziu, alături de L. Lipkovskaia şi M. Zlatova, G. Afanasiu predă timp de patru ani la Conservatorul Municipal din Chişinău, condus de compozitorul, dirijorul şi folcloristul Mihail Bîrcă.
În 1940, G. Afanasiu conduce clasa de canto la primul Conservator de Stat din RSS Moldovenească.
 Afară de Tamara Ceban, artistă a poporului din URSS, care şi-a început studiile la G. D. Afanasiu, maestro Gabrieli avuse şi alţi discipoli, ce s-au distins prin arta lor interpretativă. Printre ei se evidenţiază Maria Cibotari—primadonă la teatrele de operă din Drezda, Berlin şi Viena, Elena Bocsan, solistă la Teatrul de operă din Bucureşti ş. a.
Ultimii ani ai veţii ilustrul cîntăreţ i-a trăit tragic. El moare în urma unei boli incurabile în 1946, fiind petrecut în ultimul său drum de mulţi elevi, pedagogi, prieteni, admiratori ai talentului său.
Maestro Gabrieli : [Gavril Dumitru Afanasiu] // Gleb Ciaicovschi. Cîntăreți celebri. – Ch., 1973. – P. 28-31.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s