Simbolica municipiului Chişinău

Drapelul municipiului Chişinău a fost elaborat de pictorii Gheorghe Vrabie şi Eudochia Cojocaru-Vrabie şi aprobat de Primăria municipiului în şedinţa din 11 iunie 1998 şi de Comisia Naţională de Heraldică – în şedinţa din 28 septembrie 1998. Drapelul repre­zintă o pânză dreptunghiulară albă (lm x 2m), având la mijloc un brâu galben (auriu) cu torsadă alcătuită din trei fire, peste care broşează, în centrul pânzei, stema municipiului. Flamura albă a drapelului simbolizează spaţiul „cetăţii”, iar brâul cu torsadă, element îm­prumutat din ornamentica monumentelor de arhitectură – timpul în care evoluează şi se dezvoltă „cetatea”: prezent, trecut şi viitor, precum şi Trinitatea.
Dimensiunile drapelului municipiului Chişinău, de regulă, sunt identice cu dimensiu­nile oficiale ale Drapelului naţional al Republicii Moldova.
Drapelul municipiului Chişinău este simbolul oficial al autonomiei municipiului. El simbolizează trecutul, prezentul şi viitorul comunităţii orăşeneşti, reflectând principiile dezvoltării ei democratice, bazate pe dorinţa de pace a locuitorilor urbei, respectul faţă de tradiţiile istorice şi culturale, valorile materiale şi spirituale autohtone.
Primăria deţine drepturile exclusive de confecţionare şi de comercializare a tuturor variantelor de reproducere a drapelului.
Drapelul municipiului Chişinău se arborează permanent pe clădirile Primăriei mun. Chişinău, Consiliului mun. Chişinău, preturilor de sector şi sediilor autorităţilor publice locale din subordinea mun. Chişinău. Drapelul municipiului se arborează în timpul săr­bătorilor oficiale, de hramul oraşului, în timpul unor ceremonii sau solemnităţi organizate de autorităţile locale, simultan cu Drapelul naţional al Republicii Moldova.
Drapelul municipiului va fi coborât în bernă în semn de doliu sau, în vârful lancei, se va lega o panglică neagră, care va fi îndoită în două, cu capetele atârnate liber în jos. Lungimea panglicii trebuie să fie egală cu lungimea pânzei drapelului.
 Stema municipiului Chişinău
Stema municipiului Chişinău, realizată de maestrul Gheorghe Vrabie, a fost aprobată la 8 august 1991 de către Comitetul Executiv al Consiliului municipal Chişinău de deputaţi ai poporului, care a decis reproducerea acesteia, începând cu 31 august 1991, pe ştampile­le, blanchetele, insignele oraşului, pe obiectele designului urban şi pe cele de informaţie.
Varianta actuală se bazează pe stema municipiului Chişinău introdusă prin decretul regal din 31 iulie 1930, cu următoarea descriere oficială: „Pe scut albastru, o acvilă de aur, cu aripile lăsate în jos, privind spre dreapta. Peste tot: stema Moldovei. Scutul timbrat de o coloană murală cu 7 turnuri, care simbolizează şapte coline pe care este situat Chişinăul”.
În 1929, regele României Carol II a conferit Chişinăului, pentru merite deosebite în renaşterea naţională a Basarabiei, un vultur de aur pe un blazon gotic azuriu cu coroana municipiului deasupra, iar pe pieptul vulturului – un cap de bour în blazon roşu. Această stemă elaborată de o comisie de heraldişti sub conducerea lui Paul Gore a fost aprobată drept stemă a Chişinăului şi până în prezent nu a fost anulată legislativ nici de România, nici de Republica Moldova.
  
IMNUL CHIŞINĂULUI
 Text: Gheorghe Vodă Muzică: Eugen Doga
Imnul municipiului Chişinău a fost adoptat la şedinţa Primăriei municipiului Chişinău din 11 iunie 1998. Muzica aparţine compozitorului Eugen Doga, versurile – poetului Gheorghe Vodă. A fost creat în baza unui cunoscut cântec de la începutul anilor ’70 – „Cântec despre oraşul meu”, scris de aceiaşi autori.
IMNUL CHIŞINĂULUI
Laudă ţie, străbun Chişinău, luminată zidire a neamului meu. Tu eşti cel mai frumos şi mai drag pe pământ, despre tine mereu, Chişinău, am să cânt.
Oraşul meu, din albe flori de piatră, în ploi de soare zi de zi scăldat, mai tânăr ca oricând pe vechea vatră, cu braţele iubirii înălţat.
Oraşul meu, în licăriri de stele, cu arbori legănaţi de vânt uşor, tu eşti grădina bucuriei mele, un cânt de care-mi este veşnic dor.
Oraşul meu cu farmec de poveste, îţi simt adânc în piept suflarea ta, destinul meu, destinul tău ne este, şi te iubesc cu toată viaţa mea.
Oraşul meu, căldura mea de casă, doar ţie noi cu drag ne dăruim, să-ţi fie ziua bună şi frumoasă, cu tine nemurirea s-o trăim.
Laudă ţie, străbun Chişinău,
luminată zidire a neamului meu.
Tu eşti cel mai frumos şi mai drag pe pământ,
despre tine mereu, Chişinău, am să cânt,
îţi dorim să-nfloreşti
îţi dorim să trăieşti
Chişinău, să-nfloreşti,
Chişinău, să trăieşti,
mulţi ani.
Nemerenco, Valeriu.Administrația Municipiului Chișinău. Model european. – Ch.: Prut Internațional, 2009. – P. 229-231.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s