Oraşul natal în creaţia liceenilor

Vă prezentăm un set de esee despre oraşul Chişinău, scrise fiinde de elevii Liceului Teoretic „Ion Creangă” din capitală.

CHIŞINĂU – ORAŞ DE VIS


Fiecare fiinţă vie, fie o fată, fie un băiat, sau chiar o pasăre, are un loc pe pământ care e cel mai drag sufletului şi pentru care e gata să facă orice. Pentru mine acel loc este Chişinău. Fiecare fiinţă vie, fie o fată, fie un băiat, sau chiar o pasăre, are un loc pe pământ care e cel mai drag sufletului şi pentru care e gata să facă orice. Pentru mine acel loc este Chişinău.
Precum fiecare pasăre îşi iubeşte cuibul pe care l-a construit, aşa iubesc şi eu Chişinăul, oraşul care a devenit pentru mine ca un tată care mă adăposteşte şi mă asigură cu toate cele necesare. Şi, la drept vorbind, ar fi mare păcat să nu iubeşti această sfântă palmă de pământ. Multe oraşe sunt în lume, mai mari sau mai mici, mai dezvoltate sau mai puţin dezvoltate ca Chişinăul, dar aşa ca el nu e niciunul, atât de frumos, magnific şi atât de apropiat sufletului meu. Noi, chişinăuienii, avem mare noroc că trăim aici, oraşul pe care Dumnezeu l-a înzestrat cu de toate, astfel ca el să fie nu doar o mângâiere a privirilor, ci şi o atracţie turistică. Pentru toate acestea pot să afirm tare şi clar: „Da, iubesc Chişinăul!”. Îl iubesc pentru că e datoria mea şi a fiecărui cetăţean, căci strămoşii noştri au luptat, au suferit, au trecut prin foc şi sabie ca noi să avem Chişinăul aşa cum îl vedem în ziua actuală. Îl iubesc în fiecare zi, chiar de e soare, plouă sau ninge, într-o zi obişnuită de primăvară când oraşul e în floare sau în zi de sărbătoare, decorat, mai frumos ca niciodată. Această dragoste iese din suflet şi îşi are rădăcinile încă din primele zile ale vieţii, se aude în fiecare cuvânt rostit şi se observă în fiecare zâmbet sau lacrimă. Ea poate fi manifestată uşor, zi de zi, prin limba română vorbită corect, prin respectarea tradiţiilor şi obiceiurilor strămoşeşti. O altă metodă de a aduce un elogiu sau de a manifesta sentimentele profunde faţă de Chişinău o putem observa prin muzica lui Eugen Doga, Mihai Dolgan sau prin poeziile lui Grigore Vieru sau Dumitru Matcovschi. Fiecare om trebuie să se mândrească cu oraşul natal. Mă mândresc cu Chişinău, pentru că e a doua casă pentru mine, pentru că e al meu!
Oraşul Chişinău este locul din poveste unde oamenii nu pur şi simplu există, ei trăiesc pentru că avem doar o viaţă şi merită să savurăm din plin fiecare clipă a ei. Pe feţele lor se poate observa cu uşurinţă urma lăsată de emoţiile pozitive trăite în oraşul natal, alături de cei dragi.
Chişinăul este o făclie a nemuririi, e o binecuvântare a lui Dumnezeu pentru poporul moldav. Chişinău, eşti oraşul meu de vis!

Olga BOSTAN, cl. VIII, Liceul Teoretic „Ion Creangă”, (membru al Cenaclului literar-artistic „Cuvântul” de la Biblioteca Publică „Ştefan cel Mare”).

Sursa: Revista Bibliopolis, Vol. 39 (2011), Nr. 2 (Serie nouă)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s