Oraşul natal în creaţia liceenilor (continuare)

Aici, vă prezentăm în continuare un alt esee despre oraşul Chişinău scris din prisma unui liceean. ORAŞUL COPILĂRIEI MELE

Aici, la Chişinău, mă simt în siguranţă, fiindcă ştiu că oamenii ce mă înconjoară sunt gata mereu să-mi sară în ajutor. Chişinăul este câmpul cu flori de vară, e cerul plin de stele. E murmurul de izvor, e trilul de păsări. Chişinăul e jocul razelor de soare, e sclipirea din ochii unui copil. El e ca un părinte grijuliu pentru mii şi mii de suflete. Aici cugetul meu e liber şi pur ca o lacrimă. Doar pe aceste meleaguri natale copacii cu frunzele lor îmi bucură privirea, soarele îmi mângâie obrajii, vântul cu adierea lui îmi alină orice durere. Pentru tot le suntem îndatoraţi strămoşilor care au luptat, vărsând sânge, pentru ca pe aceste pământuri să ne simţim ca în paradis.
Dragostea faţă de Chişinău e bucuria ta, e misterul unei nopţi cu stele, e orizontul acestui pământ, e mirosul de pâine caldă ce îl simţi din cuptorul bunicii, e luciul stropilor de rouă de pe firicelul de iarbă pe care îl admiram cu mare atenţie şi plăcere când eram încă mică. E dragostea de limba maternă, de munca şi bucuria oamenilor, de cinste şi corectitudine, e dragostea de pragul casei în care te-ai născut şi în care ai crescut, e dragostea de vatra focului care te-a încălzit în iernile aspre şi reci cu zăpada scânteietoare, e dragostea de chipul şi grija părinţilor.
Chişinău este locul unde sufletul se regăseşte, deoarece aici sunt cele mai frumoase parcuri şi muzee. Aici cerul pare mai albastru şi soarele mai galben, luna mai aproape şi stelele mai multe. Chişinău e oraşul trăirilor, oraşul minunatelor amintiri din copilărie, atunci când mergeai pe străzile capitalei cu mama, admirând florile cu miros îmbătător.
Chişinău este oraşul unde avalanşa de visuri pe care le ai poate deveni realitate, principalul să crezi ca ele anume în acest oraş fermecător au viaţă. Chişinău e oraşul de azi, de mâine, oraşul viitorului, de aceea nu merită să-l părăsim plecând peste hotare pentru a căuta o viaţa mai prosperă fiindcă aici ne sunt rădăcinile, aici am făcut primul pas, am spus primele cuvinte, am văzut primul răsărit de soare, am simţit primul fulg pe palme. Depunând puţin efort şi înarmându-ne cu răbdare putem clădi şi aici viaţa pe care o dorim, o viaţă în oraşul natal, alături de persoanele dragi. Noi, tineretul, suntem datori să-i păstrăm tradiţiile, obiceiurile ce datează din moşi-strămoşi, de aceea nu trebuie să îl părăsim, trebuie să încercăm să trăim aici, chiar dacă nu avem cele mai strălucite condiţii. Noi trebuie să înfruntăm orice obstacol pentru ca acest oraş să fie viitorul nostru şi al urmaşilor noştri.
Pentru mine Chişinăul nu este un oraş simplu, e o poveste unică şi inconfundabilă cu regi şi regine, unde minunata natură e ca un decor fermecător, unde soarele e ca un măreţ proiector, iar stelele – publicul. Nu zice nimeni că e un oraş perfect, dar cel puţin tinde să fie unul cât mai apropiat de perfecţiune, de aceea trebuie să preţuim fiecare colţişor, fiecare rază de soare, fiecare strop de ploaie care ne este dat.
Aici am simţit pentru prima dată acel minunat sentiment – dragostea, acel sentiment care se prelinge peste sufletul nostru pe tot parcursul vieţii. Aici ne simţim mereu tineri şi zglobii. Aici mama îţi este mereu alături şi îţi poate da un sfat preţios. Aici culorile sunt mai vii şi sufletul rămâne mereu verde ca smaraldul.
Chişinău e ca un copil care trebuie legănat cu duioşie şi crescut cu mare atenţie. E ca un copil într-o lume imensă, dar cu ajutorul nostru – al oamenilor – el poate deveni un om cult şi bine educat, principalul să avem grijă de el, să-l ţinem mereu lingă inima noastră şi sufletul nostru.
Ana BOSTAN, cl. IX, Liceul Teoretic „Ion Creangă”, (membru al Cenaclului literar-artistic „Cuvântul” de la Biblioteca Publică „Ştefan cel Mare”)
Sursa: Revista Bibliopolis, Nr. 39, (2011), Nr. 2 (Serie nouă).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s