Tbilisi, Chişinău – oraşe înfrăţite

Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” din Chişinău a primit un dar frumos oferit de Ambasada Georgiei în Republica Moldova prin Reprezentantul de onoare în relații cu diaspora Paata Kejerashvili. Este vorba de un album voluminos, executat calitativ, din punct de vedere tipografic.
New Georgia = ახალი საქართველო = Новая Грузия: Georgian Architecture After the Rose Revolution = ქართული არქიტექტურის ვარდების რევოლუციის შემდეგ = Грузинская архитектура после Революции Роз : 2006-2012 : Pictures = სურათები = фотографии. – [Tbilisi. – S. n., S. a.]. – 227 p.
 
New Georgia = ახალი საქართველო = Новая Грузия ne face o prezentare vis-à-vis de arhitectura georgiană contemporană, cuprinsă  în perioada anilor 2006-2012, inclusiv clădirile vechi renovate tot în această perioada.
Răsfoind paginile albumului vedem istoria contemporană a Georgiei și poporului georgian. Facem cunoștință cu istoria unui popor interesantă și important pentru dezvoltarea culturii generale a fiecăruia din noi. Arhitectorii georgieni şi cei invitaţi din ţările europene propun proiecte arhitecturale în stil modernist.

Înainte de a trece propriu-zis la prezentarea cărții primită în dar, aș vrea să menționăm faptul că arhitectura Georgiei este una specifică. Statul de pe coasta estică a Mării Negre are una dintre cele mai îndrăznețe arhitecturi din zonă, care se evidențiază prin monumentele de arhitectură din diverse orașe ale țării, cum ar fi Tbilisi, Batumi ori Kutaisi.  Exemplele deja construite confirmă acest lucru.

 

Unele monumente sunt proiecte arhitectorilor europeni ori  locali. Exemple în acest sens sunt:
·         Proiectul clădirii de lângă vama Sarpi trebuia să ilustreze politica progresistă a Georgiei. Deși satul Sarpi în sine este un punct de atracție turistică pentru călătorii de business, arhitectura turnului unduitor a completat nevoia unui simbol al localității. Construcția include o cafenea, camere pentru angajați, o sală de conferințe, plus numeroase puncte de belvedere către Marea Neagră. Proiectul este rezultatul muncii firmei de arhitectură Mayer H. Architects și a fost dat în folosință în noiembrie 2011;
·         Acvariul din Batumi – include patru clădiri care compun complexul și au forma unor pietre de mare așezate una peste cealaltă. Fiecare dintre ele găzduiește câte o expoziție despre biotipul și viața subacvatică din mările Egee, Mediteraneană, Roșie, Oceanul Indian și, bineînțeles, Marea Neagră. Dincolo de bazinele unde pot fi admirați pești în habitatul lor natural, complexul funcționează și ca muzeu sau expoziție interactivă, înăuntru se găsesc magazine, locuri de joacă și de repaus. Proiectul firmei daneze Henning LarseHYPERLINK “http://www.henninglarsen.com/”n va înlocui clădirea demodată și improprie a vechiului acvariu georgian și va fi dat în folosință conform programului, în câțiva ani de la desenul aprobat în 2010.
·         Podul păcii deasupra râului Mt’k’vari – o structură din metal și sticlă leagă centrul vechi al orașului Tbilisi de unul dintre districtele construite recent. Opera arhitectului italian Michel DHYPERLINK “http://www.favero-milan.com/”e LucchHYPERLINK “http://www.favero-milan.com/”i și a artistului specializat în proiecte de iluminare Philippe Martinaud. Podul supranumit „al păcii“ are la bază dorința de a transmite un mesaj universal, ușor de înțeles indiferent de limbă sau trecut cultural. Forma construcției a fost asemănată cu o creatură marină unduitoare și este răspunsul celor doi specialiști la dorința primăriei locale de a crea un punct de atracție unic. Podul pedestru măsoară 150m în lungime și găzduiește peste 30.000 de beculețe LED și 240 de de senzori care au rolul de a crea un spectacol de lumini în funcție de poziția prin care trec pietonii.
      Astea cam ar fi cîteva exemple la nivel general.
Mai multe detalii în acest sens veți putea găsi în acest album-foto, care cuprinde imagini de arhitectură georgiană preponderent din capitala țării, Tbilisi, dar și alte orașe ale țării, cum ar fi Kutaisi, Batumi, Sighnaghi. Imaginiile sunt adunate pe parcursul a şase ani: 2006-2012. Fiecare fotografie are o legendă.
Albumul este structurat în capitole, care reflectă arhitectura Georgiei :

New life for Old Tbilisi (imagini: Ride Public Park,TBC Bank, renovated, Freedom square, renovated etc.), New Kutaisi (Parliament Conference Hall, L. Meskhishvilli State Dramatic Theatre, Renavate part of the city, Bagrati Cathedral etc.), New Batumi (Piazza, V. Orbeladze, Alphabet Tower, Europe Square, renovate etc.), Many Old, Renovated, New Settlements and Buildings (Kala District, renovated, Renovated Sighnaghi, Mtskheta District Administration Building, Renovated Lopota Lake etc.), New Infrastructure (Tbilisi-Senaki-Leselidze Highway, Natakhtari Section, Zugdidi-Jvari-Mestia-Lasdili Road, Vere Alley new road etc.), New Hospitals, New Schools (Tbilisi Nr. 1 Experimental Public School, Class of the Future; Tserovani Nr. 3 Public School for Intrernally Displaced Persons etc.), Tranparent State Buildings (Presidential Palace, Public Service Hall, Ministry of Defense, renovated, etc.).Georgia se mîndrește cu arhitectura, natura și tradițiile pe care le are, unele monumente din marile orașe create de arhitecți de vază sunt incluse ca obiective turistice, grație grandorii monumentului.
Un exemplu în acest sens ar fi Statuia lui “Love” din Batumi, oraș-port pe malul Mării Negre. Sculptorul georgian Tamar Kvesitadze este creatorul celei mai renumite statui de Batumi. Această statuie este de doi oameni – Ali și Nino. Tipul și fata se mișcă încet spre unul, altă poziție schimba la fiecare 10 minute, atâta timp cât acestea respectă și se contopească într-un sărut. După aceea, procesul invers de divergență.
Casa de Justiție, Batumi.
A fost deschisă în mai 2010 și a fost construită de arhitectul italian sub forma unui flacon inversat. La noapte, el a turnat lumini de culoare roșie, verde și albastru. În Casa de Justiție vizitatorul poate obține un pașaport și carte de identitate cu un cip, face o cerere de cetățenie, rezidență, înregistra o companie sau o proprietate de orice fel, obține orice referire necesară: naștere, căsătorie.

Textul este scris  în limbile engleză, georgiană și rusă.
 E un pic complicat să redai în câteva cuvinte elementele reprezentative ale unei țări, dar o fotografie spune cît o mie de cuvinte. Astfel, fotografiile incluse în acest album redau toate emoțiile pe care le simți cînd le vezi și în realitate, fără a fi necesar să explici foarte multe.
 Puteți face cunoștință cu această carte, consultând-o la Biblioteca Municipală  „B.P. Hasdeu” care se află în Departamentul „Memoria Chișinăului” a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” din Chișinău. Albumul prezentat este un imbold de a extinde colecția de carte „Chișinău”. Menţionăm că oraşele Chişinău şi Tbilisi sunt înfrăţite din  anul 2011.
Daniela Gorincioi, şef oficiu Departamentul „Memoria Chişinăului”
Taisia Foiu, manager
 În continuare, vă prezentăm un set de fotografii care reprezintă arhitectura Georgiei:

 

 

 

 


 

 

 


2 thoughts on “Tbilisi, Chişinău – oraşe înfrăţite

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s