Monumentul Cărții la Chișinău

                                                                                                        Cum poate trăi cineva fără să citească?

(Eugen Ionesco)
La 12 iunie 2010, cu prilejul celei de-a 64-a aniversări a Academiei de Știinte a Moldovei, la Chișinău a fost inaugurat Monumentul Cărții. Venită din partea comunitatii academice, ideea a fost una cît se poate de sugestivă și firească: cartea a fost, este și va rămîne peste secole una din genialele realizări ale spiritului uman.
Instalat în fața Bibliotecii Științifice Centrale ,,A. Lupan” a ASM, Monumentul Cărții vine să intregească mesajul cunoașterii, esențial pentru o institutie de acest fel. Dar nu numai. Însăși lucrarea, sculptura de forme mici, este o creatie artistică ce potrivit menirii sale, pune în valoare clădirea modernă a Bibliotecii.
Autorul Monumentului Cărții este sculptorul Ion Cojocaru. Monumentul e realizat în marmură alb-gri, importată din nordul Indiei, cîntărește 1 tonă 600 kg, avînd dimensiunile de 1.20 m pe 80 cm. Paginile sale urmează a fi completate cu 2 aforisme care vor fi alese în urma unui concurs anunțat de Academia de Științe a Moldovei și Ministerul Culturii.
 Deja în dosarul aforismelor sunt depozitate sute de citate. Care din ele vor fi alese? Poate că spusele lui James Russell Lowell: Cărțile sunt albinele care transportă cu iuțeala polenul de la o minte la alta. Sau metafora sclipitoare a lui R. Emerson: Sunt cărți… care ocupă în viața noastra același loc cu părinții… Sau, cea din epigraf, a lui Eugen Ionesco: Cum poate trăi cineva fără să citească?
Sursa: Cucereanu, Viorica. Monumentul cărții la Chișinău // Akademos. – 2010. – Nr. 70. – P. 70.

Sursa imaginii: http://www.flux.md


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s