Creaţia plasticianului Alexandru Plămădeală: lucrări conservate, lucrări dispărute, lucrări mai puţin cunoscute

Sculptorul Alexandru Plămădeală (1888-1940) este unul din artiştii plastici români reprezentativi ai timpului, care s-a afirmat plenar în perioada interbelică. Majoritatea lucrărilor sale de for public, realizate preponderent cu titlu de comandă socială, au fost amplasate în diverse localităţi din Basarabia. Şi, ca urmare a schimbării, în 1940 şi, apoi, în 1944, a regimului politic-administrativ în spaţiul dintre Prut şi Nistru, câteva din lucrările realizate de plastician au fost evacuate în adâncul ţării; altele, lăsate la voia întâmplării, au căzut pradă ofensivei necruţătoare a ideologiei marxist-leninist-staliniste. Aşa se face că Al. Plămădeală a rămas în conştiinţa posterităţii ca autorul cu cele mai multe lucrări dispărute. Pe de altă parte, din aceleaşi considerente de ordin politic-ideologic, în toată perioada sovietică, personalitatea şi opera plasticianului s-au aflat într-un con de umbră, fapt ce s-a rasfrânt negativ asupra cercetării vieţii, activităţii şi operei artistului.
În prezentul articol se întreprinde o primă tentativă de inventariere a moştenirii cultural-artistice lăsate de Al. Plămădeală (compartimentele Sculptură, Pictură şi Pictură murală), fiind trecute în revistă, pe de o parte, lucrările conservate şi cele considerate pierdute, iar, pe de altă parte, e scoasă la iveală o serie de creaţii mai puţin sau deloc cunoscute.
Vasile Malaneţchi

Pentru a vizualiza articolul integral accesaţi linkul  http://muzeu.md/images/stories/publicatii/7-20/7_20.pdf 


Sursa: Malaneţchi, Vasile. Creaţia plasticianului Alexandru Plămădeală: lucrări conservate, lucrări dispărute, lucrări mai puţin cunoscute // Buletin ştiinţific: Rev. de Etnografie, Ştiinţe ale Naturii şi Muzeologie. – Ch., 2007. – Vol. 7 (20). – P. 297-302.


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s