Deschiderea Seminarului Teologic din Chişinău

Propunem atenţiei Dvs o continuare a cercetării Limba română în sfera învăţământului din Basarabia (III) semnate de Dinu Poştarencu. Articolul face referinţă la planificarea şi constituirea  de către mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni a Eparhiei Chişinăului şi Hotinului şi deschiderea Seminarului Teologic din Chişinău. Inaugurarea seminarului a avut loc la 31 ianuarie 1813. În articol sunt descrise detaliat: procesul de instruire, cadrele didactice implicate (Petru Kuniţki, Ivan Nesterovici, Isidor Gherbanovski), elevii şi succesele acestora la învăţătură.
Din fragmentele ce urmează aflăm câteva informaţii interesante legate de locaţia seminarului: 
Deschiderea seminarului a întârziat, în special, din cauza crizei de localuri la acea vreme în Chişinău. Abia prin raportul din 20 ianuarie 1813, Petru Kuniţki l-a anunţat pe mitropolit despre posibilitatea de a deschide curând cele două clase seminariale preconizate, reuşind să găsească pentru ele „două camere libere, situate la etajul de sus al casei ocupate de Comisie (de Aprovizionare – D.P.), pe care şeful acestei comisii, colonelul Grabovski, şi-a dat acordul să le cedeze”
De la 27 septembrie 1817, seminarul a devenit mai spaţios, odată cu darea în folosinţă a clădirii de piatră cu două niveluri, construită pentru plasarea claselor seminariale.
De asemenea puţină lume stie că: Seminarul Teologic din Chişinău şi-a început activitatea având doar zece elevi.
Pentru mai multe detalii referitoare la activitatea Seminarului Teologic din Chişinău accesaţi textul integral al articolului disponibil la următorul link  http://limbaromana.md/index.php?go=articole&n=2350

Sursa: Poştarencu, Dinu. Limba română în sfera învăţământului din Basarabia (III). In: Limba Română, 2013, Nr 9/12.  

One thought on “Deschiderea Seminarului Teologic din Chişinău

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s