Scriitorul Vladimir Maiakovski la Chișinău

Astăzi, 21 ianuarie se împlinesc 100 de ani de la venirea poetului rus V. Maiakovscki la Chișinău. Vă prezentăm cîteva date biografice și surse despre el.

Vladimir Maiakovski a fost un poet și dramaturg rus. Adevărat „copil al secolului” Vladimir Maiakovski este poetul care „a săvârșit una dintre cele mai mari revoluții literare cunoscute de istoria literaturii universale.” S-a născut la 19 iulie 1893 în satul georgian Bagdadi care mai târziu în onoarea sa a fost numit Maiakovski. Studiile și le face la Moscova.
Maiakovski face partea din categoria poeților futuriști. În 1918 afost editor al revistei Газета футуристов.
 Acest poet face parte din categoria personalităților străine ce au vizitat Chișinăul. Astfel, data de 21 ianuarie 1914, poetul rus V. V. Maiakovski a venit în Chișinău, unde a vizitat Clubul Nobilimii (actualmente cinematograful Patria E. Loteanu). Aici, V. Maiakovski, împreună cu colegii săi a citit din versurile sale. Afișe cu privire la acest eveniment nu au fost multe, mai ales că noul curent apărut în literatură – futurismul nu era tocmai agreat. Sala unde a avut loc evenimentul a fost plină.
Cîteva detalii despre acest eveniment le puteți citi pe următorul link http://chisinaul.blogspot.com/2009/07/ei-au-vizitat-chisinaul-persoanele.html

Tot în acest context, ținem să vă informăm de existența unei străzi în Chișinău, cu numele lui V. Maiakovski, în sectorul Rîşcani, zona Otovasca, cuprinsă între străzile Plugarilor şi Voluntarilor. Detalii suplimentare le găsiți accesînd linkul http://chisinaul.blogspot.com/2010/08/str-maiakovski-vl.html  

One thought on “Scriitorul Vladimir Maiakovski la Chișinău

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s