Chișinăul pe vremea lui Pușkin (1820-1823) cu 333 de intersecții de Lică Sainciuc

 
Halippa, Ioan. Chișinăul pe vremea lui Pușkin (1820-1823) cu 333 de intersecții de Lică Sainciuc  / Ioan Halippa, Lică Sainciuc. – Ch. : Cartier, 2011. – 224 p.
Lucrarea include un comentariu minuțios al ediției Orașul Chișinău pe timpul aflării aici a lui Aleksandr Sergheevici Pușkin 1820-1823, cu portretul poetului și planul orașului, tipărită în 1899, autor Ioan Halippa. Drept suport topografic (cel mai vechi) pentru lucrare a servit Harta lui Fedorov din 1834, care era, de fapt, un proiect.
Cartea cuprinde informaţii interesante despre: împărțirea Chișinăului în sectoare, barierele din Chișinău, populația Chișinăului din punct de vedere etnic, bisericile din oraș, casa Cațică, loja masonă, casa Crupenski, Casa Mille, Casa Etner, vizita împăratului Aleksandr I, Monumentul lui Orlov, Mălina Mică ş.a. Lucrarea conţine o serie de fotografii, iar textul este în limbile română și rusă.

Există și un film documentar cu titlul „333 de intersecții ale Chișinăului vechi”, lucrare de licență realizată, în 2012, de către Natalia Ceban, absolventă a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

Advertisements

2 thoughts on “Chișinăul pe vremea lui Pușkin (1820-1823) cu 333 de intersecții de Lică Sainciuc

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s