Chişinăul în pictură

 
Chişinăul în pictură : (peisaje, portrete) : Cat.-bibliogr. / Bibl. Municipală „B.P. Hasdeu”, Centrul de Informare şi Documentare „Chişinău” ; alcăt.: Taisia Foiu, Ludmila Toma ; ed. îngr. de Lidia Kulikovski. – Ch. : S. n., 2012. (Tip. „Elena-V.I.”). – 178, [32] p. : fot.
Oraşul în care trăim întotdeauna a servit ca muză de inspiraţie pentru oamenii de creaţie: scriitori, compozitori, interpreţi şi, desigur pentru, artiştii plastici.
Catalogul-bibliografie Chişinăul în pictură: peisaje, portrete, editat către aniversarea a 135-a a Bibliotecii Municipale, este un nou proiect al acestei instituţii de cercetare, identificare şi promovare a patrimoniului cultural al oraşului nostru, în continuarea publicaţiilor Chişinăul din amintire, Chişinăul în literatură,  Creatori de ex-libris basarabeni, Bibliografia Municipiului Chişinău etc.
Scopul bibliografiei-catalog rezidă în reunificarea lucrărilor create de artiştii plastici pe parcursul a 110 ani, localizate în diferite colecţii, muzee, centre expoziţionale, galerii de artă ale oraşului. Materialele din catalog se referă la perioada 1902-2012 şi includ 131 de pictori de diferite generaţii şi naţionalităţi care lucrează în variate stiluri ale artelor. Toate lucrările sunt axate pe un singur subiect – Chişinău – realizate în genurile plastice: peisaj şi portret. Au fost identificate 1395 de creaţii, bibliografia selectivă incluzând 1331 descrieri. 325 de personalităţi ale oraşului sunt redate pe pânzele pictorilor (savanţi, scriitori, artişti, pictori, compozitori, medici, învăţători, sportivi, muncitori). E greu de enumerat câte locuri ale oraşului au inspirat pictorii în realizarea creaţiilor lor: (străzi ale oraşului vechi, curţi, case, biserici, parcuri, construcţii etc. Vedem Chişinăul dimineaţa, la amiază, seara şi noaptea, în toate anotimpurile… la răsărit de soare şi în amurg, când plouă şi când zăpada cade.
Compartimentul Reproduceri (47 de tablouri), adaugă valoare la perceperea lucrărilor artiştilor interesaţi de tema Chişinăului şi a locuitorilor lui. Mini-albumul reflectă diversitatea expresivităţii artistice şi, într-o anumită măsură, trăsăturile specifice ale oraşului şi ale oamenilor care reprezintă gloria lui.
Catalogul-bibliografie are un aparat auxiliar ce facilitează accesul la informaţie: Abrevieri, Lista reproducerilor, Indexul personalităţilor pictate, Indexul locurilor pictate, Indexul de nume.
Sperăm că această carte va suscita interesul tuturor celor pasionați de istoria şi cultura oraşului.
Pentru a lectura versiunea full-text accesaţi următorul link: http://hasdeu.md/item-resurse-chisinaul-in-pictura-bm-b-p-hasdeu-ch-2012-176-p-106/

 

Impresii ale unor personalități despre catalogul-bibliografie „Chișinăul în pictură”
 Apariţia albumului „Chișinăul în pictură”însumează voinţa de a clădi durabil a unor oameni (iniţiatori, finanţatori, truditori la acest proiect) care și-au înţeles exact misiunea: aceea de a pune în valoare nucleul de forţă al bogatului tezaur artistic de pictură al acestui habitat binecuvântat de Dumnezeu şi de a-l transmite generaţiilor următoare.
Autorii reprezentaţi dau culorii șansa de a comunica mesajul lor specific, inspirat de peisajul natural, arhitectural dar și uman al locurilor de care se simt legaţi cu toata fiinţa.
Materialul biobibliografic impresionant, acurateţea desăvârşită a reproducerilor fac, din însuşi acest album, o operă de artă ce cumulează, pe lângă înalta dimensiune culturală şi pe cea educativă şi turistică.
Un obiect cultural de cunoaştere şi recunoaştere ce poate sta, fără niciun complex, pe raftul oricărei biblioteci din lume…
/ Axenia Hogea
 director (în anul 2010) al Direcţiei pentru Cultură a oraşului Tulcea,
România, 6.02. 2013
Catalogul-bibliografie Chişinăul în pictură este o lucrare interesantă, se poate spune ca este un unicat. Ceva asemănător eu nu am întâlnit. Cartea este perfect prezentată! Ilustraţiile color spun multe fară cuvinte, dar articolul de prezentare generală ne ajută să înţelegem mai bine misiunea artiştilor. Lucrarea este utilă în primul rând pentru profesionişti, dar este accesibilă şi publicului larg. Este admirabil, ca s-au găsit mijloace pentru editare. Îi felicit pe autorii-entuziaşti în frunte cu directorul Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”!
Tatiana Timofeiov,
jurnalist Suceava, România
…Да, есть огромная жизнь, стоящая за Кишиневом, за людьми, которые там жили, – так и хочется сказать: люди культуры, воспринимайте сосуществование романского и славянского в едином пространстве (таком прекрасном!) как богатство, гордитесь этим.
/из письма театроведа Нины Рожковской (Романенко) от 26 января 2013 г./

 

Advertisements

4 thoughts on “Chişinăul în pictură

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s