Larisa Ungureanu: popas în lumea cuvintelor


Larisa Ungureanu: popas în lumea cuvintelor: bibliogr. / Bibl. Municipală „B.P. Hasdeu”, Filiala Târgoviște; ed. îngr. de Lidia Kulikovski; alcăt. : Larisa Ungureanu, Doina Spătaru. – Ch. : S. n., 2012. – 131 p.

O iniţiativa lăudabilă a Filialei „Târgovişte” a BM este elaborarea biobibliografiei Larisa Ungureanu: popas în lumea cuvintelor, care poate fi interesantă pentru profesionaliştii din domeniu teatral, cinematografic, oameni de cultură, studenţi, elevi. Alcătuită de Larisa Ungureanu şi Doina Spătaru, redactată de Claudia Tricolici, este o primă încercare de a elabora biobibliografia unui critic de teatru şi film. Personalitatea Larisei Ungureanu se manifestă în varii domenii:  ziarist, publicist, cronicar teatral şi de film, traducător, prezentator TV.
Deşi nu este o carte voluminoasă, lucrarea corespunde tuturor cerinţelor de elaborare a bibliografiilor: are o structură clară şi un conţinut potrivit. În studiul introductiv semnat de Vlad Pohilă, interviurile cu protagonista, semnate de Gutiera Postolachi şi Natalia Cernat, în Curriculum vitae se evidenţiază diferite aspecte ale vieţii şi activităţii ziaristei.  
Limitele cronologice ale biobibliografiei cuprind perioada 1967-2012. Cele 894 surse bibliografice, o prezintă pe Larisa Ungureanu ca ziarist ce a publicat în aproape toate ediţiile periodice din RM care au reflectat domeniul culturii. Lucrarea conţine şi un ciclu de emisiuni de prezentare a filmelor moderate de Larisa Ungureanu la TV Moldova 1. Finalizează bibliografia instrumentariul de acces la informație: Indexul de nume, Indexul de seriale şi Iconografia (imagini din filme şi spectacole). 
Prin această lucrare putem observa, studia şi cerceta evoluţia teatrului şi a filmului în Republica Moldova, aspectele generale ale culturii pe parcursul a 45 de ani prin prisma publicistei, dr. în studiile artelor Larisa Ungureanu.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s