Muzeul Bisericesc din Chişinău – geneză, împliniri, pribegii

Muzeul Bisericesc din Chişinău – geneză, împliniri, pribegii: Materialele conf. organizate cu prilejul a 100 de ani de la fondarea primei instituţii muzeale bisericeşti din Basarabia / Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei ; Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a Moldovei. – Chișinău : EcoEtnoMuseum, 2006. – 126 p.

În iunie 2006 s-au împlinit 100 de ani de la înființarea primului așezământ muzeal bisericesc din Basarabia – Muzeul de Antichități Bisericești din Chișinău. Muzeul s-a născut din inițiativa preoțimii locale, cu sprijinul intelectualității basarabene, fără spații generoase și colecții grandioase. Pe parcursul existenței muzeului, în fondurile lui au intrat diverse categorii de piese reprezentative pentru istoria Bisericii basarabene și pentru cultura națională.
Pe data de 14 septembrie 2006, la Muzeul Național de Arheologie și Istorie a avut loc o interesantă manifestare științifică – conferința Muzeul Bisericesc din Chișinău – geneză, împliniri, pribegii…, organizată din inițiativa instituției gazde, în colaborare cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală.
În cadrul conferinţei au fost puse în discuţie mai multe comunicări, care au reflectat diverse subiecte legate de primul muzeu bisericesc din Basarabia: apariţia şi evoluţia muzeului, patrimoniul muzeal şi caracteristicile lui, semnificaţia conceptelor de „muzeu bisericesc” şi „muzeu antireligios”, pribegiile muzeului pe teritoriul României şi sfârşitul lui tragic, necesitatea creării unui nou muzeu bisericesc ş.a.
Cartea cuprinde diverse imagini ce ţin de istoria muzeului şi mărturii documentare cu privire la patrimoniul muzeului. Materialele sunt ordonate cronologic.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s