Muzeul de Stat de Studiere a Ţinutului al RSS Moldoveneşti

 
Muzeul de Stat de Studiere a Ţinutului al RSS Moldoveneşti (1889-1989) = Государственный Краеведческий Музей Молдавской ССР (1889-1989) / Ministerul Culturii al RSSM. – Ch. : Timpul, 1989. – 95 p.
Muzeul de Stat de Studiere a Ținutului a luat ființă în îndepărtata toamnă a lui 1889 din inițiativa obștimii progresiste a timpului. În octombrie 1889 la Chișinău a avut loc prima expoziție agricolă, organizată de Zemstva gubernială a Basarabiei. O parte din materialele acestei expoziții după închiderea ei au și constituit piatra de temelie a viitorului muzeu. Inițial el se numea Muzeul zoologic, agricol și de meșteșugărit al Zemstvei din Basarabia și ocupa una din sălile Zemstvei de pe strada Leova (acum A. Șciusev).
Primele mijloace pentru crearea muzeului le-au constituit donațiile unor participanți ai expoziției agricole, la acestea asociindu-se ulterior reprezentanți ai diferitor pături sociale, care jertfesc obiecte de preț și chiar bani. Zemstva gubernială a Basarabiei pănă la 1891 alocă pentru cheltuieli și completarea colecțiilor bani în sumă de 500 ruble, iar mai apoi – câte 1000 ruble anual.
Cartea conține informații despre înfiinţarea şi istoria Muzeului de Stat de Studiere a ţinutului în prezent Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, și activitatea muzeului până în 1988, în două limbi: română și rusă. Lucrarea include imagini ale exponatelor din fondurile muzeului din diverse domenii: ştiinţe naturale, legumicultură, pomicultură, viticultură, vinificație, meşteşugărit.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s