Patrimoniul cultural al Republicii Moldova: de la realitate la necesitate


Patrimoniul cultural al Republicii Moldova: de la realitate la necesitate / Min. Culturii al Rep. Moldova, Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor; coord.: Ion Ştefăniță; col. red.: Ecaterina Balan, Aliona Cherdivară, Vadim Oboroceanu [et a.]. – Ch. „Continental Grup” SRL, 2011. – 130 p. : fot., fot. color.
„Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor a realizat în perioada 2009-2010 inspectarea Nucleului Istoric al municipiului Chişinău publicând rezultatele acesteia în lucrarea Cartea neagră a patrimoniului cultural al municipiului cultural al municipiului Chişinău.” Ulterior au fost inspectate şi monumentele de importanţă naţională incluse în Registrul monumentelor ocrotite de stat din alte regiuni ale republicii. Cartea Patrimoniul cultural al Republicii Moldova: de la realitate la necesitate reprezintă rezultatul acestor cercetări.
„În total au fost inspectate 788 de monumente din cele 29 de raioane ale Republicii Moldova (338 de biserici, 49 de conace bioereşti, 11 case memoriale, 10 spitale cu parc, 18 manastiri, 10 mori, 4 poduri şi 6 staţii de cale ferată), toate parte a Registrului Naţional al Monumentelor din Republica Moldova.” Fiecare conac și biserică include și imagini color.
„Patrimoniul arhitectural constituie una dintre cele mai reprezentative file din moștenirea culturală a omenirii, studierea și protecția cărora a devenit o normă obligatorie a fiecărei țări. Cunoașterea obiectivelor de arhitectură ne permite o mai bună cunoaștere a trecutului istoric, iar valorificarea și păstrarea lor trebuie să fie parte a unui regim legal durabil de ocrotire” afirmă Ion Ștefăniță, directorul general al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s