Patrimoniul muzeelor capitalei imprimat pe mărci

În contextul Zilei Internaționale a Muzeelor propunem atenției Dvs o serie de mărci, din Colecția filatelică a Departamentului „Memoria Chișinăului”, ce prezintă patrimoniul muzeelor capitalei. Cele 31 de mărci au fost emise de către Poșta Moldovei în perioada anilor 1994-2013. Timbrele înfățișează trei icoane vechi din Colecția de artă religioasă a Muzeului Național de Artă al Moldovei. Două dintre icoane înfățișează „Nașterea lui Iisus Cristos” una fiind pictată de Gherasim în 1808, iar cealălaltă fiind opera unui autor anonim din sec. XVIII. Cea de-a treia icoană înfățișează „Învierea lui Iisus Hristos” și este pictată în sec. XIX de un autor anonim.


Alte două icoane sunt parte a fondului Muzeului Național de Istorie a Moldovei și prezintă „Nașterea Domnului” și au fost pictate în sec. XIX și în 1903.   

De asemenea, există timbre ce reproduc tablouri celebre din fondul Muzeului Național de Artă al Moldovei („Dedicație” 1989, pictor Vasile Nașcu; „Fetele din Ceadîr-Lunga” 1960 pictor Mihai Grecu; „Meleag natal” 1958 pictor Eleonora Romanescu; „Fata la fereastră” 1957 pictor Valentina Rusu-Ciobanu; „În doi” 1968 pictor Igor Vieru), un tablou din fondul Muzeului Național de Istorie a Moldovei („Mihai Eminescu” 1982 pictor Emil Childescu) și un tablou din colecția Casei-muzeu „A.S. Pușkin” din Chișinău („Alexandr Pușkin și Constantin Stamati” pictor B. Lebedev).

                       

În colecție se regăsesc și o serie de timbre ce redau portrete: „Portretul lui Francesco Petrarca” pictat de Morghen Raphael 1758-1833; „Portretul lui Napoleon Bonaparte, prim-consul” pictat de un autor necunoscut în sec. XIX; „Portretul lui Friedrich von Schiller” pictat de Johann Gotthard Muller 1747-1830; „Portretul lui Johann Wolfgang von Goethe”; portretul unei „Orfane”, 1908 pictat de Pavel Piscariov; „Portret de copil” 1903 pictat de Lidia Arionescu-Baillayre; (parte a fondului Muzeului Național de Artă al Moldovei); „Băiatul din Pocrovca” 1952 pictat de Igor Vieru; „Băiat cu pălărie” 1950 pictat de Constantin Kitaika (parte a fondului Muzeului Național de Istorie a Moldovei).


Colecția include și timbre imprimate cu imagini ale unor vestigii, tezaure și fosile: monede getice de argint din sec. III-II î.e.n., ciup de ceramică din perioada Tracilor timpurii, vase cu reprezentări zoomorfe și antropomorfe ale culturii Cucuteni-Tripolie, mil. IV î.e.n., colier din scoici, inel de tîmplă și pandativ cu perforații din mil. V î.Hr., coif și opaiț din bronz sec. IV î.e.n., scheletul unui Dinotherium gigantissimum Ștef., obiecte din Tezaurul Chetroșica mil. III î.e.n. și o Evanghelie din 1855.

Timbrele pot fi vizualizate în cadrul Departamentului „Memoria Chișinăului” al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”.


One thought on “Patrimoniul muzeelor capitalei imprimat pe mărci

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s