Basarabeanul care a reconstruit orașul Odesa din temelii

Vă propunem un articol ce face referință la meritele lui Gherman Pântea, cel care a administrat orașul-port de la Marea Neagră, Odesa, între anii 1941 și 1944.
S-a născut la 13 mai 1894 în satul Zăicani, județul Bălți, azi raionul Râșcani, în familia unui avocat. Și-a făcut studiile în localitatea natală și a urmat o școală cu profil pedagogic la Cetatea-Albă. Revoluția rusă din 1917 l-a prins în tranșee, la Roman, ca tânăr ofițer în armata țaristă.
Personalitatea lui Gherman Pântea a fost, potrivit istoricilor, aureolată de un sentiment dedicat de duplicitare, viața și activitatea sa fiind învăluite de multe mituri. Printre motivele care au trezit suspiciuni se numără că a luptat în armata țaristă în primul război mondial, iar apoi a pledat pentru unirea Basarabiei cu România.
A fost  membru în Sfatul Țării, mai târziu îi revine postul de adjunct al directorului general la Ministerul de Război, iar după Unire a fost președinte al Camerei de Industrie din Chișinău și primar al Chișinăului (1923, 1927-1928, 1932).
Deși s-a refugiat peste Prut în iunie 1940 în timpul celui de-Al Doilea război Mondial a fost primar al Odesei. A fost numit în acest post de către mareșalul Ion Antonescu pentru că știa rusa și putea vorbi cu localnicii.
A refăcut din ruine localitatea desfigurată de război. MAi multe detalii citiți accesând linkul http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/basarabeanul-care-reconstruit-orasul-odessa-temelii


One thought on “Basarabeanul care a reconstruit orașul Odesa din temelii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s