Familia von Gheiking, exemplu de altruism chișinăuian

V-ați imaginat vreodată că orașul Chișinău este nespus de bogat în istorii, legende, oameni frumoși, oameni deosebiți, care au cladit piatră cu piatră istoria scumpului nostru oraș? Știați oare că în Chișinău au locuit oameni, pentru care interesul celor din jur a prevalat mult intereselor proprii? Scopul existenței acestor oameni nu s-a limitat în mod prioritar la confortul personal și la bunăstarea familiei proprii, dar s-a extins la interesul celor din jur, la obiective mărețe și nobile. În articolul dat aș vrea să vorbesc despre o familie de nobili basarabeni care a locuit în Chișinău la sfîrșitul secolului XIX – începutul sec. XX. Este vorba de familia von Gheiking.
Iulia von Gheiking s-a născut la 1858 în Sankt Petersbourg în familia generalului – locotenent Piotr Osipovici Șumleanskyi. Familia generalului Șumleanskii se stabilește cu întrega familia în Basarabia la scurt timp după ce Iulia Șumleanskyi absolvește institutul de fete nobile Smolinyi. Institutul Smolnyi este prima institutie de învățămînt pentru fete din Rusia. A fost înființată încă pe timpul Ecaterinei a II-a și era unul dintre cele mai prestigioase locuri pentru studii din Rusia.
La Chisinau, Iulia Șumleanskyi îl cunoaște pe baronul german Alexandru von Gheiking. Informația din ziarul «Бессарабская жизнь» ediția din 25.01.1912, îl prezinta pe baronul von Gheiking drept participant al Razboilui Ruso-Turc din 1877-1878, precum și laureat al ordinelor: Sf. Stanislav și Sf. Ana de clasa a III-a. Tot acest baron, în rezultatul participării în războiul ruso-japonez din 1904-1905 se întoarce la Chișinău în grad de sublocotinent, premiat cu ordinul Sf. Stanislav de clasa a II-a purtînd arme din aur pe care erau încrustate cuvintele „Pentru vitejie”. Baronul Alexandru von Gheiking se căsătorește cu Iulia Șumleanskyi, cu care vor avea împreuna patru copii. Dragostea față de copii nu se va limita doar la copiii din famile. Așa că, la 1892 Baronesa von Gheiking construiește o grădiniță pentru copii. În decurs de 10 ani, baroneasa transforma această grădiniță într-o școala primară, iar în 1909 instituția devine liceu de fete, care i-a purtat numele timp de 30 de ani. Clădirea liceului de fete a fost ridicată pe str. Al. Mateevici 85 de astăzi. A fost un liceu privat de elită, absolventele căruia au completat rîndurile familiilor nobile de mai departe. După cum se vede din imaginile de mai jos, clădirea liceului a fost și rămîne a fi una extraordinar de frumoasă, avînd o arhitectură cu adevarat inedită.
Familia von Gheiking a locuit în clădirea amplasată pe str. Gavriil Bănulescu Bodoni 3 din Chișinău, nu departe de liceul de fete.

Impresionant este faptul că dacă am compara construcția în care a activat liceul de fete și clădirea în care a locuit familia von Gheiking (una cu adevărat modestă), am realiza care de fapt au fost valorile de care se conducea familia von Gheiking. Se știe că grosul resurselor financiare de care dispunea familia baronului, erau îndreptate pentru întreținerea liceului. Aici se includeau atît cheltuielile curente de întreținere a clădirii, materialele didactice, cît și salariile profesorilor. Iurie Colesnic ne mărturisește că aportul statului pentru întreținerea liceului dat era unul foarte minor. Liceul aproape în totalitate era întreținut de familie von Gheiking.

La 26 iulie 1930, moare baronul Alexandru von Gheiking, iar odată cu moartea baronului a început o perioadă dificilă pentru instituția respectivă de învățămînt. La 1936 decedează și soția baronului, Iulia von Gheiking. Din acest moment, precum și dupa evenimentele care au urmat la 1940, clădirea fostului liceu de fete a cunoscut o perioadă din ce în ce mai dificilă.
Astfel după cel de al II-lea Război Mondial, clădirea a găzduit sediul Sovietului Comisarilor Norodnici ai RSSM, apoi școala medie nr. 5. Din pacate, astăzi clădirea respectivă se afla într-o stare degradantă. Aceasta clădire, care poartă o istorie extraordinară, un exemplu de filantropie și dragoste pentru comunitate mai rar întîlnită, poate să dispară în cel mai scurt timp. Mesajul de bază este, că pe de o parte, este absolut necesar să valorificam trecutul nostru prin consolidarea patrimoniul istoric moștenit, reconstrucția și conservarea acestuia pentru viitor, pe de altă parte și mai important este faptul, ca să nu uităm de idealurile promovate de către înaintașii noștri, de exemplul pe care putem să-l învățăm de la ei, de ideile care au sprijinit și au determinat felul în care acestea au trăit.
Astăzi, numele familiei von Gheiking nu este cunoscut în rîndurile chișinăuienilor, însă faptele pe care soții von Gheiking le-au realizat pentru chișinăuienii din acea perioadă, nu pot să rămînă uitate. O familie, care prin banii și entuziasmul propriu a reușit să fondeze o instituție de învățămînt celebrăa, a ridicat o clădire extraordinară, o clădire care cu adevarat poate să îmbogățească patrimoniul arhitectural și cultural al Chișinăului, trebuie să fie cunoscută și de chișinăuienii de astăzi. Pe mine personal, mă impresionează anume faptul că această familie de baroni, avînd posibilitatea să-și contruiască un un palat sau chiar două în centrul Chișinăului, au optat pentru ca banii respectivi să fie destinați pentru construcția unei școli. Într-un final a fost construită o clădire, care nu a avut drept scop asigurarea comfortului și bunăstării membrilor familiei von Gheiking, dar în primul rînd s-a urmărit acel interes social, care a contribuit la ridicarea nivelul învățămîntului și culturii în general în orașul Chișinău.
Sunt convins că exemplul familie von Gheiking nu este unicul pentru orașul Chișinău și sunt sigur că nu este un exemplu străin pentru zilele noastre. Este important să deschidem ochii și să vedem, să vedem exemplele bune, să ne determine pe noi, noi să determinăm pe alții la un început mai bun, la o inițiativă comunitară, din care să putem beneficia cu toții împreună ca societate. Consider că anume de acest lucru avem nevoie la momentul de față. Eu personal cred, că anume așa putem simti un gust în faptul că trăim, fiindcă trăim cu adevărat anume atunci cînd trăim inclusiv și pentru altcineva, iar într-un final, numai așa putem contribui la punerea acelui „umăr pentru ridicarea țării” despre care tot auzim sau vorbim adesea.

Sursa: Familia von Gheiking, exemplu de altruism chisinauian [online] [citat 8.07.2014]. Disponibil: http://tanchistiiinvizibili.wordpress.com/2014/06/23/familia-von-gheiking-exemplu-de-altruism-chisinauian-2/


One thought on “Familia von Gheiking, exemplu de altruism chișinăuian

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s