125 de ani de la nașterea Eugeniei Crușevan, avocat

Anul acesta se împlinesc 125 de ani de la nașterea Eugeniei Cruşevan, prima femeie avocat din Moldova. Cu această ocazie, Departamentul Memoria Chișinăului vă prezintă cîteva informații ce fac referință la această personalitate.
 
S-a născut la 29 iulie 1889, în orăşelul Făleşti, în familia lui Epaminond Cruşevan, care era notar public şi a crescut patru copii. Studiile liceale, începând cu clasa III, şi le-a făcut la Liceul Principesa N. Dadiani din Chişinău. L-a absolvit în 1906, având media 4,57. Licenţa şi-a luat-o în toiul revoluţiei, în 1918, la Facultatea de Drept a Universităţii din Moscova.
A fost membră a baroului avocaţilor din Chişinău, jurisconsult la Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Chişinăului şi Hotinului. A fost secretar al Societății Femeile Române. În martie 1944 s-a evacuat, a salvat arhiva instituției la care activa și, stabilindu-se la Buzău, a practicat avocatura pînă în clipa pensionării.
La 6 iunie 1944 aprimit ordin de evacuare imediată, eliberat de primăria Chişinău, în care se indica locul de destinaţie — oraşul Craiova şi dreptul la un bagaj de 60 kg. La începutul anilor cincizeci se stabilește la Timișoara. Din motive încă neelucidate, ea s-a oprit la Buzău, unde a lucrat până la pensionare. La 11 martie 1976 se stinge din viață, fiind înmormîntată la cimitirul timișorean.
Publicația Cuvîntul dreptății (nr. 9, 1919) descrie astfel ziua botezului ei ca avocat: „la 17 octombrie 1919 în ședința secțiunilor unite ale Curții de Apel din Chișinău a avut loc, cu deosebită solemnitate, ceremonia prestării jurămîntului ca avocat de către domnișoara Eugenia Crușevan, licențiată în drept la Universitatea din Moscova, pe care Consiliul corpului avocaților a înscris-o cu unanimitate de voturi în Baroul avocaților basarabeni. Domnișoara Crușevan este prima femeie-avocat din Basarabia”.
Despre ea mai puteți citi accesînd și Eugenia Cruşevan și Prima femeie avocat din Basarabia 
Surse:
1. Crușevan Eugenia. În: Chișinău: encicl. Editor: I. Colesnic. Chișinău: Museum, 1997, p. 175.
2. Personalitatea zilei. Eugenia Crușevan, prima femeie avocat din Basarabia [online] [citat 9.07.2014]. Disponibil: http://www.timpul.md/articol/personalitatea-zilei–eugenia-cruevan-prima-femeie-avocat-din-basarabia-59038.html.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s