Contribuții la istoria modernă a Basarabiei

Poștarencu, Dinu. Contribuții la istoria modernă a Basarabiei. Vol. 2 / Dinu Poștarencu. – Chișinău : S. n., 2009. – 136 p.
„Utilizând, cu o atitudine critică, informațiile extrase din diverse publicații, la fel și unele materiale de arhivă, autorul și-a propus, în funcție de datele statistice existente, să înfățișeze tabloul etnic al Basarabiei de la încorporarea acestui teritoriu al Moldovei de Est în imperiul Rus până la reunirea lui cu România. Subiectul al doilea, inclus în acest volum, se referă la organizarea administrativ teritorială a Basarabiei în perioda țaristă. La Anexe sunt expuse o serie de informații statistice reproduse din surse de arhivă și publicate.”

 

 „Descriind populația orașului Chișinău, Ștefan Ciobanu a ținut să scoată în prim-plan, ca o trăsătură distinctă, eterogenitatea tuturor orașelor Basarabene”. Spre exemplu la 1 ianuarie 1901 în Chișinău existau: moldoveni (42 000), ruși (21 124), evrei (54 522), germani (596), armeni (678), polonezi (2 763), greci (826), bulgari (2 000) alte etnii (3 083). Cartea este parte a Colecției „Chișinău” și poate fi consultată în cadrul Departamentului „Memoria Chișinăului”.   
 
Advertisements

One thought on “Contribuții la istoria modernă a Basarabiei

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s