Bogăția unui baron german, de izbeliște la Chișinău

A fost una dintre cele mai celebre școli din Chișinău, iar familia nobililor von Gheiking a investit toată abaronverea în construcția acestei instituții. Clădirea fostului gimnaziu pentru fete, fondat de baroneasa Iulia A. von Gheiking, aflat pe strada Alexei Mateevici 85, se distruge văzând cu ochii. Și asta chiar dacă este monument de arhitectură de însemnătate națională, introdus în Registrul monumentelor de istorie și cultură ale municipiului Chișinău.

În proprietatea Ambasadei Germaniei

Sunt cinci ani de când fostul gimnaziu pentru fete se află în proprietatea Ambasadei Germaniei din Chișinău. Deși teritoriul este înconjurat de un gard de metal, clădirea, construită în anii ‘90 ai secolului al XIX-lea, arată ca o fantomă, iar din toată splendoarea ei au rămas doar pereții, treptele și pilonii grațioși din față. Din anul 1892, aici a fost sediul gimnaziului pentru fete, fondat de baroneasa Iulia A. von Gheiking, iar din 1918 a funcționat Liceul „A. Donici”. La sfârșitul anilor ’30 ai secolului trecut, a fost o parte componentă a liceului industrial. În perioada postbelică, aici s-a aflat sediul Sovietului Comisarilor Norodnici ai RSSM, apoi – Școala medie nr. 5. Acestea și alte detalii aflați accesînd linkul.

Sursa: HADEI, Daniela. Bogăția unui baron german, de izbeliște la Chișinău  [online]. [citat 8.04.2015]. Disponibil : http://ziarulnational.md/comoara-din-centrul-chisinaului/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s