Chişinău, etapele devenirii urbane (1436 – 1812)

Recomandăm spre lectură un articol ce face referință la etapele de dezvoltare a orașului Chișinăului.

Chişinăul, din perioada anterioară devenirii sale drept capitală a regiunii Basarabia, a fost considerat a fi o aşezare sătească, structura urbană a căreia era apreciată numai cu calificative negative. Istoria Chişinăului a fost tratată obiectiv doar în ultimii ani, dar cunoştinţele despre structura sa urbană – au rămas la nivelul anterior, în cel mai bun caz, a unor ipoteze, unele având caracter de legende şi obţinând cu timpul calităţi de mit.

Pentru a înţelege mai bine etapele de dezvoltare a Chişinăului, autoarea articoulului, Tamara Nesterov a punctat pe scurt principalele evenimente din istoria localităţii Chişinău. Tot ea face referință și la analiza urbanistică a orașului Chișinău. Fixarea grafică a planului oraşului Chişinău datează dintr-o perioadă destul de târzie. Sunt peste 10 schiţe şi planuri de sistematizare, care la o cercetare atentă servesc drept documente istorice în studierea evoluţiei urbane a localităţii. Primele sunt cinci schiţe de plan cu destinaţie militară.
Ce presupune aceste planuri de sistematizare, vă invităm să accesați linkul.
Sursa: Nesterov, Tamara. Chişinău, etapele devenirii urbane (1436 – 1812) [online]. [citat 9.04.2015]. Disponibil : http://www.istoria.md/articol/258/Chi%C5%9Fin%C4%83u,_etapele_devenirii_urbane


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s