Produse alimentare cu denumiri europene

Logo 2

 

 

Departamentul „Memoria Chişinăului” continuă seria de articole cu tematică europeană. Postarea numărul patru va fi pe placul pofticioşilor :), aceasta include produse alimentare ce amintesc de Europa, dulciuri, legume, brânzeturi, salamuri, tarte, băuturi, delicii culinare cu nume de oraşe şi regiuni europene. Multe din aceste bunatati sunt produse şi de întreprinderi autohtone precum Franzeluţa, Carmez, Pegas, Lapmol ş.a. sau se regăsesc în meniurile restaurantelor şi cafenelelor din Chişinău.

Tort Praga1. PRAGA, tort

Blaturile de pandispan cu cacao sunt stratificate cu cremă de unt cu cacao și lapte condensat caramelizat. Suprafața este acoperită cu cremă din albuș bătut cu zahăr și apoi acoperită cu glazură de cofetărie și ornat cu cremă de unt cu cacao și glazură de cofetărie. Masa 0,6; 1,0 kg http://www.franzeluta.info/catalog/tortyi-i-pirozhnyie/biskvitnyie-tortyi/?page=3

 

Kiev2. KIEV, tort

Tort fabricat conform reţetei clasice, din trei blaturi din albuş de ou bătut cu adaos de alune de pădure şi cremă de unt ţărănesc. Suprafaţa este ornată cu cremă de unt. Masa 0,8 kg.

http://www.franzeluta.md/catalog.php?id=722

 

 

9040563. WARSZAWA, tort

Warszawa este denumirea în poloneză a capitalei Poloniei – Varşovia. Tortul este fabricat conform reţetei clasice, blat din albuş cu ou bătut cu zahăr pudră şi ciocolată rasă şi cremă de unt. Suprafaţa este ornată cu cremă de unt.

http://gidpovar.ru/kulinariy/recept_1.php?n_p=1684087689

 

 

deRiga,pîine4. DE RIGA, pîine

Cu gust dulce-acrișor, aroma plăcută de malț de secară, chimen și coreandru, „Pîinea de Riga” alintă mirosul și dorința dumneavoastra de a o savura. Fiind preparată conform rețetei clasice letone, prin fermentare naturală în mai multe etape, „Pîinea de Riga” își dezvăluie gustul și aroma specifică. Se comercializează ambalată cu masa 200g (în navetă 10 buc.) şi cu masa 500g (în navetă 5 buc.). Termen de valabilitate 72 ore. http://www.franzeluta.info/catalog/xlebobulochnyie-izdeliya/massovyie-sorta-xleba/?page=2

BAVARIA,salam5. BAVARIA, salam

Ingrediente: carne de vită, carne de găină, sare de uz alimentar, aditivi alimentari, zahăr tos, piper negru măcinat. Membrană artificială necomestibilă. Termen de valabilitate –15 zile

http://carmez.md/produse/salam-semiafumate/

http://www.mh.md/md/produse/salamuri_afumate

vienez, salam6. VIENEZ, salam

Ingrediente: carne de vită, carne de porc, slănină, sare de uz alimentar, amestec de condimente şi aditivi alimentari. Membrană artificială necomestibilă. Termen de valabilitate – 15 zile

http://www.nivalli.md/rom/servelate/

http://www.mh.md/md/produse/salamuri_afumate

sibisel, salam7. SIBIŞEL, salam

Denumirea acestui salam provine de la un mic orăşel pitoresc din Transilvania, unde salamul „Sibişel” se produce după toate canoanele bucătăriei străvechi ale acelor regiuni românești. În Evul Mediu, meşterii mezelari aveau tendința să nu supraîncarce gustul salamurilor cu condimente aromate, preferând să păstreze calităţile gustative ale cărnii. Așadar, gustul deosebit ce îl posedă acest salam se datorează calității înalte a cărnii de porc și a suculentului bacon.

http://pegas.md/ro/pages/products/1/12/47/

 de Napoli8. DE NAPOLI, salam

Salamul „De Napoli” se deosebeşte de alte produse crud-zvântate prin gustul său puţin picant şi uşor dulciu. Este un produs crud-zvântat în membrană naturală preparat din carne de porc sortată, cu un adaos de omoplat, și piept cu un nivel redus de grăsime, cea ce îi conferă la feliere o culoare roz suplimentată de un mozaic de boabe fine de slănină de porc.

http://pegas.md/ro/pages/products/1/12/43/

servelat European9. SERVELAT EUROPEAN, salam

Condimentele aromate adăugate la carnea de vită şi de porc fin granulată, de cea mai înaltă calitate – iată ingredientele, care transformă „Servelatul european” în unul din cele mai rafinate produse, greu de imaginat.

http://pegas.md/ro/pages/products/1/12/51/

Unguresc, salam10. UNGURESC, salam

Saleami crud-zvântat „Unguresc” este fabricat după o reţetă elaborată mulţi ani în urmă în Ungaria. Se prepară din carne de porc tocată mărunt, cu adaos de omoplat şi piept, condimentată cu vin dulce şi mirodenii naturale. Drept element cheie ce îi oferă acestui produs un gust plăcut și picant, îl reprezintă procesul de afumare ușoară.

http://pegas.md/ro/pages/products/1/12/48/

De Milano11. DE MILANO, salam

Unul din cele mai populare salamuri italiene. Este fabricat din carne de porc cu un nivel redus de grăsime, omoplaţi cu adaos de carne de piept, condimentate cu piper negru, usturoi şi vin alb. Trăsătura lui destinctivă este dimensiunea, din acest motiv procesul de maturare într-o cameră specială durează 6 luni, ţinându-se cont de regimul de temperatură şi umeditate. Produsul finit, este unul de calitate superioară cu un gust consistent.

http://pegas.md/ro/pages/products/1/12/40/

De Cracovia12. DE CRACOVIA, salam

Începând cu sec. al XVI-lea acest salam se producea doar în Cracovia, iar în prezent gustul renumit al acestuia este iubit în toată lumea. În practica culinară e cunoscut şi întrebat în formă feliată pentru masa de sărbătoare şi apreciat pentru gustul său pronunţat şi rafinat. Ceva secole în urmă compoziţia salamului „De Cracovia” presupunea folosirea unei tocături dense din carne de bovină asezonată cu diferite condimente. Odată cu evoluţia realizărilor şi a gusturilor gastronomice, reţeta tradiţională a fost îmbogăţită cu adaos de slănină. Anume aceste ingrediente stau astăzi la baza acestui produs de la Pegas.
Salamul „De Cracovia” de la Pegas denotă faptul că capacităţile gustative, cît și caracteristicile calitative sunt respectate, dar au ajuns mult mai superioare standardelor obișnuite.

http://pegas.md/ro/pages/products/1/12/36/

DE GHEOTTINGER13. DE GHEOTTINGER, salam

Acest tip de mezel fiert se prepară  din carne aleasă de vită şi porc. Însuși, Heinrich Heine scria: „Oraşul Gottingen este renumit prin salamul său şi universitatea sa”. Componenţa lui a fost elaborată de un grup de tehnologi profesionişti germani, cărora le-a reuşit să îmbogăţească gustul parizerului „De Gheottinger” prin asezonarea cu condiment şi mirodenii. Compania Pegas a păstrat intactă această reţetă inedită cu gust legendar, dându-i o formă aspectuoasă şi apetisantă.

http://pegas.md/ro/pages/products/1/12/28/

Ostrava

14. DE OSTRAVA, cârnăciori

Ţara de origine a acestor cârnăciori delicioşi este Republica Cehă. Denumirea provine de la oraşul ceh Ostrava. Sunt preparaţi după reţete medievale, din bucăţele de carne fragedă de ceafă de porc. În procesul de pregătire ei sunt generos asezonaţi cu condimente. Cârnăciorii de Ostrava în membrană naturală sunt gustoşi serviţi şi reci, însă aroma lor plăcută şi gustul perfect se intensifică la prăjire.

 

http://pegas.md/ro/pages/products/1/13/22/

http://ro.wikipedia.org/wiki/Ostrava

 

maasdamer, cascaval15. MAASDAMER, caşcaval

Brânză semitare (cunoscută și sub numele de Leerdammer), din lapte de vacă, maasdamer are un gust ușor mai dulce decât  emmenthaler-ul, și un conținut lichid mai mare, deși procentul de grăsime este asemănător – în jur de 45%. De asemenea, maasdamer are și găuri, similare cu cele din emmenthaler.

Perioada de maturare este de cel puțin 3 luni pentru sortimentele obișnuite, iar pentru cele învechite de până la 1 an.

Brânză populară servită la micul dejun, leerdammer poate fi folosită și la preparate gratinate, topită sau prăjită.

http://www.lapmol.md/?l=roHYPERLINK “http://www.lapmol.md/?l=ro&a=3&i=12″&HYPERLINK “http://www.lapmol.md/?l=ro&a=3&i=12″a=3HYPERLINK “http://www.lapmol.md/?l=ro&a=3&i=12″&HYPERLINK “http://www.lapmol.md/?l=ro&a=3&i=12″i=12#!prettyPhoto[inline]/0/

http://www.retete-gustoase.ro/link.php?article_key=2395056946

 

Gouda, cascaval16. GOUDA, cașcaval

Brânză de origine olandeză, din orașul Gouda de unde a împrumutat și numele, gouda se produce în prezent în foarte multe țări și se comercializează fie tânără, fie maturată.
Din lapte de vacă, gouda este o brânză tare de culoare galbenă, într-un strat protector de ceară de parafină, de asemenea galbenă. Sortimentele cele mai bune sunt cele cu vechime de 2-3 ani; sunt mai închise la culoare și au un gust puternic, de unt.

Există multe sortimente de gouda:

  • nepasteurizate; au cuvântul boeren (țăran, în olandeză) imprimat pe coajă.
  • roomkaas, o versiune cu un gust foarte bogat, îmbogățit cu smântână (un procent de grăsime mai mare față de sortimentele obișnuite, de aproape 60%)
  • aromatizate; cu semințe de muștar, boabe de piper, ierburi aromate, usturoi etc.

http://www.lapmol.md/?l=roHYPERLINK “http://www.lapmol.md/?l=ro&a=3&i=12″&HYPERLINK “http://www.lapmol.md/?l=ro&a=3&i=12″a=3HYPERLINK “http://www.lapmol.md/?l=ro&a=3&i=12″&HYPERLINK “http://www.lapmol.md/?l=ro&a=3&i=12″i=12#!prettyPhoto[inline]/2/

http://www.cevabun.ro/gouda/

Edamer, cascaval

17. EDAMER, caşcaval

Edam (oland. Edammer.) – Brânză tradițională olandeză, cea mai populare brânza în secolele XIV-XVIII. În secolul al XIX-lea Edam devine popular în Rusia, America de Nord, Scandinavia și alte țări.

Cașcavalul poartă denumirea orașului Edam din provincia Olanda de Nord. De obicei are o formă sferică, culoarea în interior – galben pal, acoperit cu parafină, cu un gust ușor de alune ce devine mai pronunțat când se maturizează. Brînza tânără Edam are un gust ușor dulce picant, iar matură este mai uscată și sărată. Edam, este ținut 17 săptămâni sau mai mult, acoperit cu ceară neagră timp de 504 zile. Conținutul de grăsime este de obicei între 40-50% calorii – 300-380 kcal per 100 g.

http://www.lapmol.md/?l=roHYPERLINK “http://www.lapmol.md/?l=ro&a=3&i=12″&HYPERLINK “http://www.lapmol.md/?l=ro&a=3&i=12″a=3HYPERLINK “http://www.lapmol.md/?l=ro&a=3&i=12″&HYPERLINK “http://www.lapmol.md/?l=ro&a=3&i=12″i=12#!prettyPhoto[inline]/3/

http://de.wikipedia.org/wiki/Edamer

 

Tilsiter, cascaval18. TILSITER, cașcaval

Tilsit (sau tilsiter) este o brânză produsă atât în Elveția, cât și în Germania, apărută spre sfârșitul secolului al XIX-lea în orașul Tilsit (astăzi Sovetsk) din Prusia Orientală. Este o brânză produsă din lapte pasteurizat de vacă, cu un conținut în grăsimi ce variază între 30 și 60%, cu pasta de culoare galbenă, semidură, cu găuri și crăpături neregulate.

http://www.lapmol.md/?l=roHYPERLINK “http://www.lapmol.md/?l=ro&a=3&i=12″&HYPERLINK “http://www.lapmol.md/?l=ro&a=3&i=12″a=3HYPERLINK “http://www.lapmol.md/?l=ro&a=3&i=12″&HYPERLINK “http://www.lapmol.md/?l=ro&a=3&i=12″i=12#!prettyPhoto[inline]/1/

http://www.costachel.ro/tilsit-tilsiter/

De Olanda,cascaval19. DE OLANDA, cașcaval

Brânza „De Olanda” o puteti găsi ambalată în pelicula fără vid și sub vid.
Brânza contine 45% de grăsime tari și o mulțime de surse bogate în vitamine

http://www.unt-floresti.moldagro.md/ro/sell/BRANZA_CU_CHEAG_TARE

Sprot Riga

20. Şprot Riga

Conservă de peşte ce conţine şprot afumat cu ulei şi sare. Şprotul reprezintă un peşte mic din familia clupeizilor (heringi), de 15 cm lungime, de culoare albăstruie-verzuie, unul din peştii cei mai importanţi din mările nordice, prezent şi în Marea Neagră (Sprattus sprattus).

 

 

Warsteiner-Premium-Verum21. WARSTEINER, bere

Warsteiner este o bere nemţească a cărui nume provine de la Warstein – un orăşel dintr-o pitorească regiune cunoscută astăzi ca Parcul Naţional Pădurea Arnsberg, situată în Renania, Nord-Vestul Germaniei actuale.

Ingredientele berii Warsteiner sunt doar cele patru, naturale, în conformitate cu Legea Germană a Purităţii Berii (Reinheitsgebot) din 1516: apă, orz, hamei şi drojdie.

Secretul gustului Warsteiner stă în puritatea excepţională a apei ce provine dintr-un izvor descoperit în 1928 la marginea Pădurii Arnsberg, supranumit Kaiserquelle în traducere Izvorul Împăratului.

http://www.berigermane.ro/marci-warsteiner-istoric

Berliner_Weisse_mit_Strohhalm22. BERLINER Weisse, bere

Berliner Weisse este o bere albă nefiltrată specifică Berlinului. Considerată cea mai sărată bere din lume, este un sortiment ce beneficiază de „denumire de origine controlată” şi astfel poate fi realizat doar în Berlin. Este o bere de fermentaţie înaltă, cu carbonatare ridicată şi alcool între 2,5-3% şi se poate servi cu sirop de fructe sau schnaps (shot denumit Schuss în germană)

http://www.berigermane.ro/despre

 

bere23. DORTMUNDER, bere

Dortmunder Export – sortiment de beri de fermentaţie la temperaturi joase, produse în mod tradiţional în Germania, la Dortmund (cel mai mare oraş al regiunii Ruhr). Sunt beri lager, uşoare cu corpolenţă scăzută a căror culoare variază de la blond la auriu şi prezintă o aromă intensă de hamei, având un gust amar.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Dortmund

http://www.germanbeerinstitute.com/Dortmunder.html

Pilsner_Uruqell24. PILSNER, bere

Pilsner – beri lager clasice de culoare auriu deschis. Au în general un buchet floral şi aromat, un gust sec şi note puternice amărui. Au fost produse întâia oară de berarul german Josef Groll în oraşul ceh Plzeň (în germană Pilsen), de unde şi denumirea. Iniţial berea de acest tip se caracteriza astfel: bere clară, de culoare galbenă datorată drojdiei speciale, apei moi din Boemia de Vest, orzului cu un conţinut scăzut de proteine, hameiului uscat şi apei din izvoarele zonei cu un grad foarte scăzut de salinitate. Berea fermentează şi se maturizează timp de două sau trei luni, la o temperatură constantă de 1-2˚C. Berile de tip Pilsner moderne au preluat tehnica lui Groll, revoluţionară prin tipul de fermentare a drojdiilor.

http://www.berigermane.ro/despre

http://ro.wikipedia.org/wiki/Plze%C5%88

varza de bruxelles25. Varza de BRUXELLES

Varza de Bruxelles (Brassica oleracea gemmifera) este o varietate de varză cu tulpina înaltă, cu căpăţâna mică, cultivată pentru mugurii săi comestibili. Conform unor surse este originară din Nordul Europei, fiind cultivată pe teritoriul Belgiei contemporane înainte de anul 1200, conform altor surse aceasta ar proveni din nordul Italiei. Prima menţiune scrisă a Varzei de Bruxelles datează din 1587, pe parcursul sec. XVI-lea fiind foarte populară în Olanda şi Belgia.

Varza de Bruxelles este bogată în potasiu, sulf, fier, mangan, crom calciu şi vitaminele A, B, C, are un efect extraordinar asupra pancreasului şi este utilizată în tratarea diabetului. Se consumă crudă în salate sau gratinată, sotată în unt sau fiartă şi servită cu smântână sau sosuri albe, în preparate cu carne sau legume.

http://www.gustos.ro/sfaturi-culinare/sfaturi-practice/retete-delicioase-cu-varza-de-bruxelles.html 

Roasted-Strawberry-Bavarois-with-Dandelion-and-Burdock-Jelly-226. BAVAREZĂ, prăjitură

Bavareza este un preparat culinar cu aspect gelatinos din ciocolată, rom, fructe, ce se serveşte rece cu brânzeturi şi fructe. Denumirea desertului provine de la Bavaria (în germană Bayern) land federal situat în Sud-Estul Germaniei.

http://www.saksmagazine.com/reteta-bavareza-cu-coniac-si-capsuni/

http://dexonline.ro/definitie/Bavarez%C4%83

https://miculpatiser.wordpress.com/2014/01/06/bavareza-ciocolata-vanilie-2/


6124_Wallpaper-champagne-ice-bucket-Food-widescreen_1366x768 27. CHAMPAGNE

Champagne – băutură din vin ce poartă denumirea regiunii omonime din Nord-Estul Franţei, situată la 120 de km de Paris.

Vinul de Champagne a apărut graţie eforturilor unui călugăr foarte cunoscut astăzi: Dom Perignon. Acesta s-a născut în 1638 la Sainte-Menehould. A crescut la mănăstire iar în 1668 a intrat la abaţia din Hautvillers unde avea în grijă via şi crama. Vreme de 37 de ani a îmbunătăţit vinurile de Champagne prin metoda sa şi prin combinarea vinurilor.

http://www.france-vin-saveurs.ro/champagne/

cognac-xo28. COGNAC

Coniacul este o băutură alcoolică tare obţinută prin distilarea anumitor sorturi de vin şi păstrarea produsului respectiv în butoaie de stejar. Denumirea băuturii provine de la numele regiunii franceze Cognac.

Coniacul este un distilat învechit de vin, cu o tărie alcoolică de 38 – 50 vol %, caracterizat printr-o culoare galben – aurie – chihlimbărie și cu aromă fină de vanilie și alte nuanțe plăcute, care îi ridică în mod considerabil valoarea olfacto – gustativă.

Calitatea distilatului învechit de vin, ca produs finit, depinde în mod esențial de trei factori : calitatea materiei prime, procedeul de distilare a vinului, modul de învechire a distilatului.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Coniac

http://www.france-vin-saveurs.ro/armagnac-cognac/

Bordeaux29. Vinuri de BORDEAUX

Bordeaux este o celebră regiune viticolă din Franţa. Majoritatea vinurilor de Bordeaux sunt roşii, seci, însă sunt şi vinuri albe seci şi dulci din struguri cu putregai cenuşiu.

Cele mai bune vinuri provin de la marile castele ale Medoc-ului, în special Pauillac şi Margaux, şi de la Saint-Emilion şi Pomerol.

http://www.france-vin-saveurs.ro/regiunea-bordeaux/

http://www.wineandcompany.ro/vinuri/vinuri-franta/vinuri-bordeaux.html

l_1794_quiche-lorraine-00303998-CUT130. Quiche LORRAINE, tartă

Quiche Lorraine reprezintă o tartă cu şuncă, brânză şi ouă bătute cu smântână, cu sare şi piper, însă sunt posibile multiple alte variaţiuni (somon, curry, praz, legume ş.a.)

Deşi este o reţetă clasică franţuzească, Quiche Lorraine provine din Germania, din regatul medieval Lothringen, pe care francezii l-au redenumit mai târziu Lorraine.

Initial plăcinta conţinea un amestec de ouă, smântână şi bacon crocant, iar apoi s-a introdus şi brânza franţuzească în reţetă. Aceasta a devenit populară şi în Anglia din anii ’50, însa englezii i-au adăugat ceapă, broccoli, ciuperci, şuncă sau fructe de mare.

http://www.culinar.ro/articole/culinar-prin-lume/quiche-lorraine–o-delicatesa-frantuzeasca/202/1862/

http://gastronomie.rfi.ro/quiche-lorraine-reteta-modul-preparare.html

PAris Brest31. PARIS-BREST, desert

Paris-Brest este un desert delicios făcut din aluat de patiserie, umplut cu cremă cu unt, aromă de praline şi presărat cu migdale. Desertul a fost creat in 1891 şi a primit numele unei celebre curse de ciclism pe ruta Paris-Brest-Paris. Organizatorul cursei a solicitat patiserului un desert care să amintească de roata unei biciclete.

http://fr.wikipedia.org/wiki/Paris-Brest

http://www.foodstory.ro/trenduri-stiri/ti-ar-fi-rusine-sa-le-comanzi-cele-mai-ciudate-nume-pentru-mancaruri-de-pe-mapamond

dulciuri slovene32. PREKMURSKA gibanica, prăjitură

Prekmurska gibanica reprezintă o prăjitură în straturi, cu mere, nuci, brânza şi mac. Prekmurska gibanica este originara din regiunea Prekmurje din Slovenia. Numele ei se traduce prin prăjitură în straturi din Prekmurje. Popularitatea acestui desert a depăşit însă de mult timp locul în care a fost inventată, în prezent Prekmurska gibanica fiind considerata specialitate nationala. Vecinii din Croatia au un desert foarte asemănător ca ingrediente dar ceva mai putin elaborat, Međimurska gibanica.

Nu se stie exact de când datează această prăjitură, se presupune însă că reţeta a evoluat de-a lungul secolelor. Cea mai veche atestare documentară a acesteia este din 1828.

http://www.foodstory.ro/bucatarie-internationala/in-jurul-lumii-in-cautarea-exeprientelor-culinare-prekmurska-slovenia

linz33. LINZER Torte, desert

Linzer Torte este printre cele mai vechi deserturi cunoscute din lume, fiind mentionat pentru prima data în anul 1653. Nu se cunoaste perioada exactă în care a apărut şi nici inventatorul acestei retete, se presupune însă că numele vine de la oraşul Linz din Austria.
Linzer Torte este un desert din aluat nisipos, ce are în compozitie nuci (sau alune, migdale) măcinate, peste care se întinde dulceaţă de coacăze (se foloseste însă şi dulceaţă de zmeură sau de caise), pentru ca apoi totul să fie acoperit cu grilaje din aluat. De obicei se ornează cu fulgi de migdale.
http://www.foodstory.ro/bucatarie-internationala/in-jurul-lumii-in-cautarea-experientelor-culinare-linzer-torte-austria

Dacă cunoaşteţi alte produse asemănătoare, ce nu se regăsesc în lista, le puteti scrie în comentarii.

Advertisements

2 thoughts on “Produse alimentare cu denumiri europene

  1. Am văzut undeva prin centru și bere Amsterdam. Nu că aș fi mare consumatoare de… bere.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s