Muzeului Satului, 20 de ani de la inaugurare

Pe 18 mai se împlinesc 20 de ani de la inaugurarea Muzeului Satului, situat la intrarea în orașul Chișinău din direcția Aeroportului.

Muzeul Satului din Chișinău este un important obiectiv turistic, dar foarte puțini moldoveni știu că există. Această bisericuță de lemn construită în anul 1642, care a fost adusă din localitatea Hirișeni cu scopul de a fi îngrijită mai bine și restaurată. Suprafaţa e de 150 ha 658x0_biserica-de-lemnşi cuprinde șase zone etnografice şi 165 de monumente: mori de vânt, mori de apă, biserici de lemn, case de locuit, anexe gospodăreşti, crucifixe, un han, o crâșmă și multe altele. Eugen Bâzgu, arhitect, autorul proiectului de restaurare a bisericii de lemn din Hirişeni, strămutată la Muzeul Satului „70 la sută din bârnele bisericii sunt originale, iar acoperișul a fost construit recent după modelul vechi. Timp de mai bine de 12 ani a plouat în interiorul bisericii, fiindcă ea nu avea acoperiş. Evident, o bună parte din iconostas a putrezit. Astfel, s-au păstrat din original doar 40 la sută din materiale. Astăzi iconostasul arată de parcă ar fi în întregime original, dar e opera restauratorului Victor Musteaţă”.

Despre acest obiectiv turistic al orașului Chișinău, Muzeul Satului vă recomandăm două surse pe care le puteți accesa aici și aici.

Sursa: Galben, Dorin. Muzeul Satului din Chișinău, FĂRĂ vizitatori [online]. [citat 15.04.2015]. Disponibil : http://www.timpul.md/articol/muzeul-satului-din-chiinau-fara-vizitatori-49017.html

Sursa imaginii: www.timpul.md

Advertisements

One thought on “Muzeului Satului, 20 de ani de la inaugurare

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s