Atelier de confecţionat mobilă

Recomandăm spre lectură un articol ce face referință la un monument de arhitectură amplasat pe strada Octavian Goga, 22 A, B.

Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe.  Datează de la începutul secolului al XX-lea, construit în stil modern. Este un complex din mai multe clădiri, dintre care literul A este clasat monument de arhitectură.

Din 1903 până în 1912, proprietar al imobililului a fost negustorul M. Abramovici. În 1912, acesta este cumpărat de familia Goldenberg, care demolează vechile construcţii şi obţin permisiune de a construi o nouă clădire cu două niveluri. Edificarea a avut loc între anii 1912 și 1913, supravegheată de inginerul S. Fedman. În perioada interbelică, clădirea continua să funcţioneze ca fabrică de mobilă a lui Goldenberg. În anii celui de al Doilea Război Mondial a fost deteriorată, pierzând coronamentul faţadei principale şi acoperişul. Este un edificiu cu destinaţie industrială, construit în două etaje, ridicat pe un plan rectangular, amplasat cu faţada îngustă la linia roşie a străzii. Planul conţine la parter două încăperi mari, etajul era fără diviziuni interioare. Comunicarea dintre etaje avea loc pe o scară din metal, cu două rampe, amplasată în vestibulul de la capătul din curte al casei. Spre stradă, cu intrare directă, se afla spaţiul de comercializare a mobilei.

Faţada casei este realizată în zidărie aparentă, prin alternarea asizelor din piatră cu cele din cărămidă roşie. Compoziţia este asimetrică, cu trei axe comune pentru parter şi etaj, două goluri de ferestre şi unul de uşă, amplasat lateral, cu dominarea asupra intrării a balconului de la etaj. Detaliile de arhitectură prezintă forme geometrice, grupate în jurul ferestrelor şi uşii de la etaj cu rol de ancadramente.
În ultimii ani, soluţia arhitecturală a faţadei principale a fost renegată prin aplicarea deasupra detaliilor de la parter a unei tencuieli cu factură aspră şi vopsirea ulterioară într-o culoare inadecvată paramentului.

Sursa: Atelier de confecţionat mobilă. În: Flux [online]. [citat 22.05.2015]. Disponibil : http://www.flux.md/articole/17345/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s