Bienala Teatrului „Eugène Ionesco”

The Eugene Ionesco Biennale Theatre Festival 1998
The Eugene Ionesco Biennale Theatre Festival 1998

1998, 18 iulie. Europa 98. Festivaluri naţionale. Bienala Teatrului „Eugène Ionesco”. Inaugurată în anul 1994

Tipar ofset pe hârtie albă, gumată. Policromie. Dantelura 13 ¾. Format 35,00×35,00 mm. În coală 10 (5×2) mărci. Tipărite la Bundesdruckerei, Germania. Machete: Vitalie Pogolşa. Tiraj 500 000

 

Eugen Ionescu – cunoscut în afara României sub numele de Eugène Ionesco, conform ortografiei franceze, a fost un scriitor de limbă franceză originar din România, protagonist al teatrului absurdului și membru al Academiei Franceze.

Întreaga sa operă poate fi considerată ca un efort original și reușit de a desprinde din banalitatea contingentului sensul tragic și absurd al existenței, fatalitatea morții, splendoarea și neantul condiției umane. Piese: Cântăreața chealăLecțiaScaunele, Ucigaș fără simbrieRinoceriiRegele moare etc.

Bienala Teatrului „Eugene Ionesco”

Teatrul „Eugene Ionesco” a fost oficial fondat la Chișinău în data de 11 septembrie 1991, de către o echipă de actori, absolvenți ai Școlii de Teatru „Șciukin” din Moscova, în frunte cu Petru Vutcărău.

În 1994, la inițiativa directorului artistic TEI Val Butnaru, teatrul organizează, împreună cu Ministerul Culturii, Festivalul Internațional de Teatru – Bienala Teatrului „Eugene Ionesco” – BITEI, un eveniment teatral și cultural unic în țară.

Prima ediție a Festivalului – Planeta Ionesco (1994) – a fost dedicată dramaturgiei lui Eugene Ionesco.

A II-a ediţie (1997) s-a desfășurat sub genericul Tradiție și modernitate.

Cea de-a III-a ediție (1999) s-a derulat cu genericul Întâlniri la sfârșit de secol.

Cea de-a IV-a ediție (2001) a purtat genericul Interferențe.

A V-a ediție a Festivalului (2003) a avut drept temă Teatru fără frontiere.

În 2004, anul omagierii a 100 de ani de la trecerea în neființă a marelui dramaturg rus Anton Cehov, a avut loc a VI-a ediție a Festivalului – Planeta Cehov.

Cea de-a VII-a ediție a BITEI, cu genericul Între Orient și Occident, s-a desfășurat în 2006.

Începând cu ediția a VIII-a, care a avut loc în 2008 și s-a desfășurat sub genericul Intersecții, Festivalul BITEI își lărgește aria și devine din Festival de Teatru – Festival al Artelor Scenice.

Ediţia a IX-a BITEI 2010 s-a desfășurat sub genericul Pentru o lume mai bună şi a fost organizată cu suportul Ambasadei României la Chişinău.

Ediţia a X-a din 2012 a Festivalului Internaţional al Artelor Scenice intitulată Teatrele se întâlnesc la Chişinău a întrunit participanţi din Japonia, Germania, Marea Britanie, Italia, Israel ş.a.

În 2014 Festivalul Internaţional al Artelor Scenice din Republica Moldova (BITEI ediţia a XI-a) cu genericul Make Theatre, Not War, a adăugat o nouă secţiune – Personalităţi notorii ale Teatrului Românesc, la cele trei secţiuni existente Teatru, Dans, Muzică. 

Bibliografie

  1. CHEIANU, Constantin. De la Ionesco la Cehov : Bienala Teatrului „Eugene Ionesco”. În: SUD-Est. 2003, Nr 3, pp. 114-116.
  2. CIOBANU, Vasile. Teatrul fără frontiere lingvistice : Bienala Teatrului „Eugene Ionesco”. În: Moldova Suverană. 2003, 30 mai, p. 4.
  3. CORAI, Tatiana. Bienala Teatrului „Eugene Ionesco”. În: Luceafărul: ziar de opinie, informație și divertisment. 2001, 18 mai, p. 8.
  4. NECHIT, Irina. Planeta Cehov : Bienala Teatrului „Eugene Ionesco”. În: Literatura și arta. 2003, 12 iun., p. 6.
  5. Un festival internaţional lucrează pentru imaginea ţării în lume, la noi, acest efort nu valorează nimic” [interviu cu Petru Vutcărău, dir. artistic al Bienalei Teatrului „Eugene Ionesco” (BITEI), ed. a 9-a]. Consemnare de Liliana POPUŞOI. În: Flux: ed. de vineri. 2010, 7 mai, p. 8.
  6. BITEI [online]. [citat 2.06.2015] Disponibil : http://tei.md/bitei/istoria
  7. Eugen Ionescu [online]. [citat 2.06.2015] Disponibil : http://ro.wikipedia.org/wiki/Eugen_Ionescu
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s