Operațiunea Iași-Chișinău

operatiunea Iasi Chisinau2004, 22 august. Aniversarea a 60-a a operaţiunii „Iaşi-Chişinău” în Al Doilea Război Mondial.

Tipar ofset pe hârtie albă, gumată. Policromie. Dantelura 14 ½:14. Format 27,50×46,00 mm. Tipărite la F.E.P. „Tipografia Centrală” Chişinău. Machete: Ivan Pîcev.

Coliţa 32 Format 80×67 mm. Complexul memorial „Capul de pod Şerpeni” Tiraj 20 000

Operațiunea Iași-Chișinău, (în limba rusă: Ясско-Кишинёвская операция – Iassko-Kișiniovskaia operația), cunoscută în literatura de specialitate și ca Bătălia pentru România, se referă la luptele din răsăritul României dintre Armata Roşie şi aliaţii germano-români de la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie 1944. Obiectivul ofensivei sovietice a Fronturilor al II-lea și al III-lea Ucrainean era distrugerea Grupului de Armate Sud (în cadrul căruia luptau forțe germane și române) și să ocupe România. Operațiunea s-a încheiat cu pierderi de ambele părți, modificarea liniei frontului, coroborată cu ieșirea României din război (23 august 1944) de partea Axei și trecerea ulterioră de partea Aliaţilor.

În 1990, în cadrul Muzeului Național de Arheologie și Istorie a Moldovei, a fost inaugurată Diorama „Operația Iași-Chișinău”. Aceasta a fost realizată, pe parcursul a mai bine de opt ani, de către Nicolai Prisekin și Alexei Semionov, pictori ai studioului militar „M.V. Grecov”. După mărime ea depășește dioramele „Asaltul muntelui Sapun” din Sevastopol, „Lupta pentru Kiev” (Capul de pod de la Liutejsk – 1943) ș.a. Pe o pânză cu dimensiunile de 45×11 metri, sunt redate luptele din vara anului 1944 de lângă satul Leușeni, pe Prut. Planul natural, care constituie un tot întreg cu pânza, este alcătuit din obiecte autentice: tun antitanc, lăzi cu cartușe și obuze, echipament și muniții. Suprafața generală a planului natural și tabloul pictural al dioramei alcătuiesc aproximativ 800 m.p.

În 2004 a avut loc aniversarea a 60-a a operațiunii „Iași-Chișinău”, cu această ocazie în raionul Anenii Noi a fost inaugurat complexul memorial „Capul de Pod Şerpeni”.

Din 23 iulie 2004 în sectorul Râşcani din Chişinău există strada Operațiunea Iași-Chișinău.

La 22 august 2004, cu ocazia aniversării a 60-a a „Operațiunii Iași-Chișinău”, Poşta Moldovei a emis o marcă dedicată evenimentului. Marca este parte a Colecţiei filatelice a Departamentului „Memoria Chişinăului” al BM „B.P. Hasdeu”.

Bibliografie

  1. Complexul memorial Capul de Pod Șerpeni. În: Republica Moldova. Patrimonial = Republic of Moldova. Heritage. Chişinău. 2011, p. 182.
  2. Strada „Operațiunea Iași-Chișinău”. În: Anatol EREMIA. Chișinău: Istorie și actualitate. Ghidul străzilor. Chişinău: S.C. Profesional Service S.R.L, 2012, p. 180.
  3. Ясско-Кишиневская Операция 1944. В: Кишинёв : Энцикл. Кишинев : Гл. редакция Молдавской Советской Энциклопедии, 1984, с. 547.
  4. Operațiunea Iași-Chișinău [online] [citat 2.06.2015]. Disponibil : http://ro.wikipedia.org/wiki/Opera%C8%9Biunea_Ia%C8%99i-Chi%C8%99in%C4%83u
  5. Diorama „Operația Iași-Chișinău” [online] [citat 2.06.2015]. Disponibil : http://www.nationalmuseum.md/ro/exhibitions/diorama_operatia_iasi_chisinau/
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s