Leon Casso, 150 de ani de la naștere

ANIVERSĂRI – 2015

În anul curent, juristul și publicistul Leon Casso împlinește 150 de ani de la naștere. Cu această ocazie, vă prezentăm o scurtă informație ce face referință la viața și activitatea acestei personalități a culturii din spațiul pruto-nistrean.

 leon-cassoLeon Casso, jurist, publicist, om politic din Chișinău s-a născut pe 8 iunie 1865 în Ciutulești, jud. Soroca. A decedat pe 26 septembrie 1914. A fost proprietar la Chișinău.  Studiile secundare și le-a făcut la Liceul Condorcet din Paris. Tot acolo și-a început studiile universitare la Facultatea de Filosofie și Istorie, dar a preferat să se transfere în Germania, unde a studiat jurisprudența la Univeristățile din Heidelberg și Berlin, luîndu-și în luna mai 1889 doctoratul în drept, obținînd titlu de doctor utriusque jurist. Examenele pentru titlul de m agistru le susține la universitatea de Drept (Tartu), unde în 1892 este numit docent de drept bisericesc, iar în 1893 este numit professor de drept Baltic.

Își publică prima scriere științifică la Berlin, în 1889, Die Hasftung des Beneficialerben. La Drept a tipărit altă lucrare importantă: Obzor ostzeiskogo grajdanskogo prava (1894). Tot acolo a publicat studiul Succesiunea moștenitorilor și obligațiile moștenitorilor (1895). În același an este transferat la Universitatea din Harkov, Catedra de drept civil. De acolo este transferat la Moscova în funcția de inspector ulterior – director al Colegiului Principele Nikolai. Exponent al unei culture de excepție, ce-și scria operele în rusește și în germană; cunoștea limbile rusă, română, germană, franceză, italiană și engleză, profesionist de mare speță, cunoscător de drept civil, ostzeic pămîntesc. În luna septembrie 1910 este numit ministru al instrucțiunii publice. I-a fost recomandat lui Stolâpin de familia Krupensli (din Basarabia) cu care esre ănrudit, al cărei clan avea mare trecere la Curtea imperială. Basarabeanul Vladimir Purișkevici îi prezicea postul de prim-ministru, dar, spre surprinderea tuturor, Leon Casso s-a stins din viață.

Opera: Россия на Дунае и образование Бессарабской области, 1913; Rusia și bazinul dunărean (Iași, 1940, traducere de Ștefan Berechet); Dreptul bizantin în Basarabi (Iași, 1940, traucere de Șt. Berechet); Petre Manega, un codificator uitat al dreptului basarabean (București, 1923) și altele.

Vă recomandăm un articol ce face referință la activitatea lui Leon Casso ca ministru al învățămîntului în Rusia țaristă – https://orasulmeuchisinau.wordpress.com/2014/12/16/leon-casso-ministrul-invatamantului-in-rusia-tarista/

Sursa imaginii: www.moldovenii.md


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s