Grădina Zoologică din Chişinău – Tigru bengalez

Bengal Tiger 2001
Bengal Tiger 2001

2001, 14 iulie. Grădina Zoologică din Chişinău. Tigru bengalez. Panthera tigris tigris inclus în Cartea Roșie Internațională

Tipar ofset pe hârtie albă, gumată. Policromie. Dantelura 13 ¾. Format 35,00×35,00 mm. Tipărite la Bundesdruckerei, Germania. Machete: Oleg Cojocaru. Tiraj 200 000

Instituția Științifică de Instruire și Culturalizare „Grădina Zoologică” a fost fondată la 9 mai 1978 de către autoritățile locale ale orașului Chișinău. În plan științifico-metodic activitatea Grădinii Zoologice este coordonată cu Academia de Științe a Moldovei și cu Ministerul Ecologiei. Suprafața totală a Grădinii Zoologice este de 25 ha. În prezent colecția instituției numără 725 exemplare, care reprezintă 165 de specii ale faunei, inclusiv animale rare și amenințate cu dispariția incluse în Cartea Roșie Internațională și în Cartea Roșie a Republicii Moldova. În afară de animale pe teritoriul Grădinii Zoologice cresc plante rare, pe cale de dispariție care se află sub protecția statului. În cadrul Grădinii Zoologice din Chişinău se găsesc doi tigri bengalezi („Roxana” şi „Cinghiz”) feline pe cale de dispariţie.

Tigrul bengalez (Panthera tigris tigris) este subspecia de tigru cea mai cunoscută. Habitatul acestuia se găsește pe subcontinentul indian, în special în regiunea Bengal, dar poate fi găsit și în nordul Indiei şi în Nepal. Tigrul bengalez este animalul național al Indiei şi Bangladeshului.

Din 2010, tigrul bengalez a fost clasificat ca specie pe cale de dispariţie de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN). Populația totală este estimată la mai puțin de 2500 de exemplare, cu o tendință de scădere.

Blana tigrilor este de obicei galbenă sau portocalie, cu dungi negre. Abdomenul și părțile mediale ale membrelor sunt albe, în timp ce coada este portocalie cu dungi negre. Masculii au o lungime a corpului de 2,7–3,1 m și o greutate de 200–250 kg, în timp ce femelele au o lungime a corpului de 2,2–2,5 m și o greutate de 120–160 kg.

Tigrii bengalezi au o durată de viață de până la 15 ani. Dieta acestora constă din primate, mistreți, antilope și gauri. Femelele gestante dau naștere de obicei la 1-4 pui. La naștere, puii au maximum 1,5 kg și o blană care năpârlește după câteva luni. La 2-3 ani, tigrii devin independenți de familiile lor.

La 14 iunie 2001 Poşta Moldovei a emis o marcă cu imaginea unui tigru bengalez. Marca este parte a Colecţiei filatelice a Departamentului „Memoria Chişinăului” al BM „B.P. Hasdeu”.

Bibliografie

  1. Grădina Zoologică din Chişinău. În: Chişinău: Museum, 1997, p. 235.
  2. Зоопарк В: Кишинёв : Энцикл. Кишинев : Гл. редакция Молдавской Советской Энциклопедии, 1984, с. 254.
  3. Grădina Zoologică din Chişinău [online] [citat 9.06.2015]. Disponibil : http://www.zoopark.md/ro/despre-zoo/istoria-grdinii-zoologice
  4. Tigru bengalez [online] [citat 9.06.2015]. Disponibil :  http://ro.wikipedia.org/wiki/Tigru_bengalez
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s