Grădina Zoologică din Chişinău – Antilopa Nilgau

Nilgai Antelope 2001
Nilgai Antelope 2001

2001, 14 iulie. Grădina Zoologică din Chişinău. Antilopa Nilgau. Boselaphus tragocamelus

Tipar ofset pe hârtie albă, gumată. Policromie. Dantelura 13 ¾. Format 35,00×35,00 mm. Tipărite la Bundesdruckerei, Germania. Macheta: Oleg Cojocaru. Tiraj 100 000

Instituția Științifică de Instruire și Culturalizare „Grădina Zoologică” a fost fondată la 9 mai 1978 de către autoritățile locale ale orașului Chișinău. În plan științifico-metodic activitatea Grădinii Zoologice este coordonată cu Academia de Științe a Moldovei și cu Ministerul Ecologiei. Suprafața totală a Grădinii Zoologice este de 25 ha. În prezent colecția instituției numără 725 exemplare, care reprezintă 165 de specii ale faunei, inclusiv animale rare și amenințate cu dispariția incluse în Cartea Roșie Internațională și în Cartea Roșie a Republicii Moldova. În afară de animale pe teritoriul Grădinii Zoologice cresc plante rare, pe cale de dispariție care se află sub protecția statului. În cadrul Grădinii Zoologice din Chişinău se găsesc trei antilope Nilgau („Zlata”, „Maia” şi „Vaşec”). Antilopele provin din rezervaţia naturală din Ascania-Nouă, cea mai vârstnică fiind născută în 2001.

Cea mai numeroasa familie de antilope din Asia este cea numită Nilgau. Localnicii îi mai spun acestei antilope și taur albastru, iar în scrierile de specialitate este denumită Boselaphus tragocamelus. Doar masculii acestei rase au coarne, iar greutatea lor depășește uneori 250 de kilograme (femelele sunt mai usoare). Au capete mici, deasupra unor umeri încovoiați și trăiesc în turme puțin numeroase, în zone stâncoase sau mărăcinoase din India și Pakistan. Antilopele Nilgau se hrănesc cu iarbă, cu frunze și lăstari, iar uneori provoacă probleme fermierilor, distrugând plantațiile (în special pe cele de trestie de zahăr). Femelele din neamul taurului albastru nasc adesea gemeni, la începutul sezonului musonic, atunci când hrana este cel mai uşor de găsit.

La 14 iunie 2001 Poşta Moldovei a emis o marcă cu imaginea unei antilope Nilgau. Marca este parte a Colecţiei filatelice a Departamentului „Memoria Chişinăului” al BM „B.P. Hasdeu”.

Bibliografie

  1. Grădina Zoologică din Chişinău. În: Chişinău: Museum, 1997, p. 235.
  2. Зоопарк. В: Кишинёв : Энцикл. Кишинев : Гл. редакция Молдавской Советской Энциклопедии, 1984, с. 254.
  3. Antilopa Nilgau [online] [citat 10.06.2015]. Disponibil :  http://www.zoopark.md/ro/animale/copitate
  4. Grădina Zoologică din Chişinău [online] [citat 10.06.2015]. Disponibil : http://www.zoopark.md/ro/despre-zoo/istoria-grdinii-zoologice
  5. Nilgau Antilope [online] [citat 10.06.2015]. Disponibil : http://www.jww.de/445,581/
  6. The Nilgai [online] [citat 10.06.2015]. Disponibil : http://en.wikipedia.org/wiki/Nilgai
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s